Το ισχυρό δολάριο υπονομεύει την κερδοφορία ομίλων των ΗΠΑ

Το ισχυρό δολάριο υπονομεύει την κερδοφορία ομίλων των ΗΠΑ

Κολοσσοί όπως οι ΙΒΜ και Philip Morris αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτόξευση του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι ετών έχει αποβεί εις βάρος των μεγαλύτερων αμερικανικών βιομηχανιών, καθώς έχει πλήξει τα κέρδη τους μειώνοντας τις πωλήσεις όσων εξ αυτών έχουν σημαντική έκθεση σε άλλες αγορές με άλλα νομίσματα. Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν πληγεί συμπεριλαμβάνονται κολοσσοί όπως η ΙΒΜ και η Philip Morris, που πραγματοποιούν μεγάλη μερίδα των πωλήσεών τους σε άλλες χώρες. Πολλοί από τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς έχουν σημαντικές πωλήσεις σε χώρες εκτός ΗΠΑ, οι οποίες, όμως, άρχισαν να μειώνονται αντιστρόφως ανάλογα με την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος. Ετσι, οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα κέρδη του έτους και τα βήματά τους φαίνεται πως ακολουθούν οι τιτάνες της τεχνολογίας Apple και Microsoft, καθώς μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους είναι εκτός ΗΠΑ. Η εικόνα θα γίνει σαφής εντός των ημερών, καθώς η εκτόξευση του δολαρίου συνέπεσε χρονικά με την περίοδο που ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τριμήνου οι αμερικανικές επιχειρήσεις. Και βέβαια συνέπεσε με αυτή την περίοδο που οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν προσεκτικά κάθε στοιχείο, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων εταιρειών, αναζητώντας ενδείξεις για το κατά πόσον κινδυνεύει άμεσα από ύφεση η παγκόσμια οικονομία.

Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ανατίμηση του δολαρίου, καθώς δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό σε άλλες χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα η ΙΒΜ προειδοποίησε πως η ενίσχυση του δολαρίου ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδά της κατά 3,5 δισ. δολάρια στο σύνολο του έτους, με τα 900 εκατ. δολ. από αυτά να είναι η μείωση των εσόδων της το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε πως η ραγδαία αναρρίχηση του δολαρίου ενδέχεται να της κοστίσει 4 δισ. δολ. από μειώσεις πωλήσεων στο σύνολο του έτους. Για την καπνοβιομηχανία Philip Morris η ενίσχυση του δολαρίου εκτιμάται ότι θα της κοστίσει περίπου 500 εκατ. δολ. μέσα στο τρίτο τρίμηνο, ενώ το δίκτυο Netflix εκτιμά ότι στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου η ενίσχυση του δολαρίου οδήγησε σε μείωση των πωλήσεών του κατά 339 εκατ. δολ. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι εταιρείες αυτές προστίθενται στον μακρύ κατάλογο εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Microsoft, Salesforce Medtronic, που είχαν πληγεί προτού ακόμη το δολάριο φτάσει στην 1:1 ισοτιμία με το ευρώ. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Τζέις Καβάναχ, γενικός οικονομικός διευθυντής του ομίλου ΙΒΜ, τόνισε πως «η ταχύτητα με την οποία ενισχύθηκε το δολάριο είναι η πλέον ραγδαία που έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία».

Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ανατίμηση του δολαρίου καθώς δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το 59% των πωλήσεων που πραγματοποιούν οι τεχνολογικές εταιρείες του δείκτη S&P είναι εκτός ΗΠΑ. Και στο μεταξύ οι πωλήσεις στο εξωτερικό πλήττονται και από άλλους παράγοντες όπως η επιβράδυνση στις οικονομίες της Ευρώπης και τα αλλεπάλληλα lockdowns στην Κίνα που οδηγούν σε μείωση της ζήτησης τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα.

Μέχρι στιγμής βέβαια, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το β΄ τρίμηνο, τα έσοδα και τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ορισμένες επιχειρήσεις κατέγραψαν μάλιστα αύξηση κερδών κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Αν, βέβαια, δεν είχε μεσολαβήσει η ενίσχυση του δολαρίου, τα κέρδη τους μπορεί να είχαν αυξηθεί κατά 12%.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή