Η δαμόκλειος σπάθη της ύφεσης

Η δαμόκλειος σπάθη της ύφεσης

Το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επίσημα στοιχεία, που αναμένονται εντός της εβδομάδος, ίσως φανερώσουν πως το ίδιο συνέβη και το δεύτερο τρίμηνο – αυτό είναι ο ανεπίσημος ορισμός της ύφεσης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επίσημα στοιχεία, που αναμένονται εντός της εβδομάδος, ίσως φανερώσουν πως το ίδιο συνέβη και το δεύτερο τρίμηνο – αυτό είναι ο ανεπίσημος ορισμός της ύφεσης. «Πριν από ένα μήνα, έγραφα ότι ήταν πολύ απίθανο να βρισκόμαστε σε ύφεση», είπε ο Τζέφρι Φράνκελ, οικονομολόγος του Χάρβαρντ. «Σήμερα θα έβγαζα το “πολύ”». Η Fed αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει ήδη προξενήσει μεγάλη κάμψη στους χρηματιστηριακούς δείκτες και ραγδαία πτώση στην ανέγερση και πώληση κατοικιών. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιβραδύνει καταναλωτικές δαπάνες, θα μειώσει επενδύσεις και τελικώς θα φέρει πιο αργές προσλήψεις και περισσότερες απολύσεις. Πάντως, η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει σημαντικές πηγές ισχύος. Η ανεργία είναι χαμηλή, η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι δυναμική, τα νοικοκυριά συνολικά διαθέτουν υψηλές αποταμιεύσεις και σχετικά μικρό χρέος.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μειώσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, και τελικώς θα πλήξει την απασχόληση.

Οι Αμερικανοί αισθάνονται απαίσια για την οικονομία αυτή τη στιγμή. Το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων, των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο. Τα ωρομίσθια, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό δεκαετιών. Εντούτοις, για τους οικονομολόγους, η «ύφεση» δεν είναι απλώς ένας γενικός όρος για μια δύσκολη εποχή. Το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών ορίζει την ύφεση ως «μια σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, σε όλο το εύρος της οικονομίας, που διαρκεί πολλούς μήνες». Τα αναμενόμενα στοιχεία του ΑΕΠ, πάντως, είναι προκαταρκτικά και θα αναθεωρηθούν αρκετές φορές προτού οριστικοποιηθούν. Ακόμη και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δεν είναι οριστικά.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, για παράδειγμα, αυξήθηκαν με σταθερό ετήσιο ρυθμό 1,8% το πρώτο τρίμηνο, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι αυξήθηκαν και το δεύτερο τρίμηνο, αν και βραδύτερα. Η αύξηση των θέσεων εργασίας παρέμεινε ζωηρή. Η βιομηχανική παραγωγή και το εισόδημα, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, έχουν σταματήσει να δείχνουν αύξηση τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν υποχώρησαν σημαντικά. Πάντως, οι οικονομολόγοι εξετάζουν κι άλλους δείκτες, οι οποίοι ιστορικά αποδεικνύονται αποτελεσματικότεροι στο να αποτυπώσουν την κατεύθυνση της οικονομίας. Η Κάρεν Ντινάν, οικονομολόγος του Χάρβαρντ και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επί Ομπάμα, επισημαίνει ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν συνήθως αξιόπιστο σημάδι επιβράδυνσης της οικονομίας. Οι καταναλωτές, εάν φοβόνταν για τη δουλειά τους, θα ανέβαλλαν να αγοράσουν αμάξι. Αλλά οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν μειώσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην πανδημία, καθιστώντας τα δεδομένα δυσερμήνευτα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή