Ανάπτυξη 5,7% φέτος «βλέπει» η Moody’s

Ανάπτυξη 5,7% φέτος «βλέπει» η Moody’s

«Το αισιόδοξο σενάριο γίνεται πλέον το βασικό για την Ελλάδα», επισημαίνεται σε νέα έκθεση της Moody’s Analytics, με τον οίκο να εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει φέτος τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το αισιόδοξο σενάριο γίνεται πλέον το βασικό για την Ελλάδα», επισημαίνεται σε νέα έκθεση της Moody’s Analytics, με τον οίκο να εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει φέτος τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο υποδιευθυντής του οίκου και επικεφαλής αναλυτής για την Ελλάδα Μάικλ Γραμματικόπουλος, τον Απρίλιο το θετικό σενάριο του οίκου για την Ελλάδα προέβλεπε ανάπτυξη της τάξεως του 5,7% φέτος και αυτό πλέον έχει γίνει το βασικό σενάριο. Οπως εξηγεί, «το βασικό μας σενάριο προϋποθέτει ότι δεν πραγματοποιούνται πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, ότι η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας δεν μεταδίδεται σε άλλες γειτονικές χώρες και ότι η έντονη διαμάχη με την Τουρκία για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στο Αιγαίο δεν κλιμακώνεται περαιτέρω». Παράλληλα, η Moody’s Analytics αναμένει ότι οι αφίξεις τουριστών και τα τουριστικά έσοδα θα είναι συγκρίσιμα με αυτά του 2019.

«Το αισιόδοξο σενάριο γίνεται πλέον το βασικό για την Ελλάδα», τονίζει σε έκθεσή του ο οίκος.

Σύμφωνα με αυτές τις παραδοχές, η Ελλάδα με το +5,7% εκτιμάται ότι θα έχει τον τρίτο μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2022, μετά την Ιρλανδία και τη Μάλτα. Παράλληλα ο οίκος προβλέπει ότι η χώρα μας θα τα πάει σημαντικά καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης στο μέτωπο των επενδύσεων, κλείνοντας το 2022 με σχεδόν διψήφια αύξηση στις πάγιες επενδύσεις, στο 9,6%. Ωστόσο, δεδομένης της σημαντικής αύξησης της ετήσιας ανάπτυξης το 2022 καθώς και των προσδοκιών για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο οίκος αναμένει επιβράδυνση της δυναμικής το τέταρτο τρίμηνο καθώς και αδύναμη ανάπτυξη το 2023 λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Ετσι η Moody’s εκτιμά ότι το επόμενο έτος η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 1,9%, τη στιγμή που στο βασικό σενάριο του Απριλίου ήταν στο 2,8%, στο θετικό σενάριο στο 3,9% και στο δυσμενές στο 1,5%.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΚΤ, ο κ. Γραμματικόπουλος τονίζει πως το νέο εργαλείο TPI είναι υποστηρικτικό για την Ελλάδα και άλλες χώρες με υψηλό χρέος, καθώς θα σταθεροποιήσει τα spreads, με τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται μαζί με την πορεία των επιτοκίων. «Η δημιουργία μηχανισμών για τη στήριξη της νομισματικής σταθερότητας στην Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας, όπως υπογραμμίζεται από την τρέχουσα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία», σημειώνει ο αναλυτής, προσθέτοντας πως το TPI θυμίζει πολύ το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων (SMP), το οποίο σχεδιάστηκε ως απάντηση στις αναταράξεις μετά την πρώτη ελληνική διάσωση και λειτούργησε από το 2010 έως το 2012.

Σύμφωνα με τη Moody’s Analytics, εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν επηρεάσουν αρνητικά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ παραμείνει σχετικά σταθερός, τότε η εφαρμογή του νέου εργαλείου της ΕΚΤ θα είναι επιτυχής. Ωστόσο, εάν το TPI δεν είναι αποτελεσματικό, τα spreads θα παραμείνουν υψηλά, ο δείκτης χρέους θα αυξηθεί σημαντικά και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τονώσει μια οικονομία που θα πιέζεται συνεχώς με υψηλότερες τιμές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή