Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα νέα τιμολόγια για τον Αύγουστο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα νέα τιμολόγια για τον Αύγουστο

Σε ισχύ είναι από χθες τα νέα τιμολόγια ρεύματος, ενώ οι σχετικοί λογαριασμοί θα αρχίσουν να φτάνουν στους καταναλωτές από τον Σεπτέμβριο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ είναι από χθες τα νέα τιμολόγια ρεύματος, ενώ οι σχετικοί λογαριασμοί θα αρχίσουν να φτάνουν στους καταναλωτές από τον Σεπτέμβριο.

Οι εταιρείες προχώρησαν το Σαββατοκύριακο σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων που είχαν ανακοινώσει στις 25 Ιουλίου, ως αποτέλεσμα της ψήφισης τροπολογίας εκ μέρους της κυβέρνησης, την περασμένη Πέμπτη, με την οποία έβαζε φραγή στα πάγια, με ανώτατο όριο τα 5 ευρώ. Ετσι, όσες εταιρείες είχαν καθορίσει υψηλότερο πάγιο υποχρεώθηκαν να το αναπροσαρμόσουν, αυξάνοντας, όμως, τις τιμές χρέωσης της kWh. Σε κάθε περίπτωση, αυτό καθιστά τα τιμολόγια πιο διαφανή και συγκρίσιμα, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να επιλέγουν πάροχο. Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές μπορούν πλέον να αλλάζουν πάροχο χωρίς επιβάρυνση.

Στο εξής κάθε 20 του μηνός οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις χρεώσεις των παρόχων και να αποφασίζουν ποιον προτιμούν. Ετσι, τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν στις 20 Αυγούστου. Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει καταργηθεί.

Αναλυτικά, τα τιμολόγια των μεγαλύτερων προμηθευτών, μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις, λόγω πλαφόν στο πάγιο, είναι τα εξής:

– ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, 0,486 ευρώ/kWh. Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 ευρώ/kWh. Πάγιο 3,5 ευρώ τον μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 ευρώ/kWh.

– Protergia: Χρέωση ενέργειας ημέρας 0,54913 ευρώ/kWh. Χρέωση ενέργειας νύχτας 0,54555 ευρώ/kWh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.

– Ηρων: Για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 ευρώ/kWh, πάγιο 3 ευρώ τον μήνα.

– Elpedison: Τιμολόγια από 0,9395 έως 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ τον μήνα.

Αναπροσαρμογές στην τιμή kWh μετά το πλαφόν των 5 ευρώ στις πάγιες χρεώσεις.

– Nrg: Τιμή ενέργειας 0,499-0,569 ευρώ/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.

– Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 ευρώ/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583-0,591 ευρώ/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.

– Volterra: Χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας: 0,6700 ευρώ/kWh, πάγια χρέωση: 4,5 ευρώ/30 ημερολογιακές ημέρες.

– Watt+Volt: 0,62 ευρώ/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.

– Zeniθ: Χρέωση ενέργειας 0,5550 ευρώ/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ.

Από τις παραπάνω τιμές αφαιρείται ποσό ύψους 0,37700 ευρώ η kWh που είναι η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Αύγουστο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Ετσι, διαμορφώνεται μια τιμή ρεύματος 0,15-0,17 ευρώ ανά kWh.

Με το νέο καθεστώς έχει επιβληθεί επίσης πλαφόν στα έσοδα που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, το οποίο αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με απόφαση της ΡΑΕ.

Οι τιμές που θα εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για τον Αύγουστο είναι: λιγνιτικές μονάδες 205,38 ευρώ ανά MWH, μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου 422,39 ευρώ ανά MWH, μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου 594,76 ευρώ ανά MWH, μεγάλα υδροηλεκτρικά 112 ευρώ ανά MWH και χαρτοφυλάκια ΑΠΕ 85 ευρώ ανά MWH.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή