Περιορισμένη πτώση στην Αθήνα, μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Περιορισμένη πτώση στην Αθήνα, μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,31% και έκλεισε στις 867,51 μονάδες.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπιες απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από το ανοδικό σερί, καταφέρνοντας ωστόσο να εμφανίσει άμυνες και να κρατήσει έτσι –και παρά τη διόρθωση στις τράπεζες– το κρίσιμο τεχνικά επίπεδο των 866 μονάδων, το οποίο διατηρεί ανοιχτό τον δρόμο προς τις 900 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,31% και έκλεισε στις 867,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,55 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,59% στις 2.096,95 μονάδες, με απώλειες 0,28% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.383,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,75% στις 556,08 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Εθνική Τράπεζα στο -3,75% και ακολούθησαν με πτώση 2,92% η ΕΥΔΑΠ και με απώλειες άνω του 1% οι Alpha Bank, Eurobank, Βιοχάλκο, Σαράντης, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ. Ανοδικά ξεχώρισαν οι Coca-Cola, Quest, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη άνω του 1%.

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζεται ανθεκτικός, αλλά δύσκολα θα κινηθεί αντίθετα από το διεθνές κλίμα, επισημαίνει η Depolas Investment Services. Υπενθυμίζεται πως από τα χαμηλά έτους και τις 779 μονάδες που σημείωσε η ελληνική αγορά τον Ιούνιο, έχει ανακάμψει πάνω από 11%. Σε κάθε περίπτωση, μεγάλη βαρύτητα για την κατεύθυνση του Χ.Α. αποδίδει η χρηματιστηριακή στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος προς το παρόν έκλεισε την ψαλίδα αρνητικής απόδοσης σε σύγκριση με τον EuroStoxx Banks από τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ από τις αρχές Ιουλίου καταγράφει άλμα της τάξης του 26%.

​​​​​​Στις ευρωπαϊκές αγορές οι επενδυτές κινήθηκαν χθες​​​​​​ συγκρατημένα, καθώς το κλίμα διαμόρφωσαν αφενός τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα επιχειρήσεων και αφετέρου η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική πολιτική. Καθοριστική στάθηκε η κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας, που αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,75%. Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,13% ενώ στην αρχή της συνεδρίασης διολίσθαινε σε αρνητικό έδαφος. Με μικρά κέρδη έκλεισαν και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει οριακά σε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,08%, τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με μικρά κέρδη 0,46% και τον CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,64%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή