Τέλος στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου

Τέλος στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου

Από τις 21 του μηνός η χώρα θα βρίσκεται σε απλή εποπτεία με ανά εξάμηνο αξιολογήσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

To τέλος του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας είναι πλέον επίσημο και έρχεται στις 20 Αυγούστου. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας στις 16 Ιουνίου, έφτασε στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και η τυπική επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του αρμόδιου επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, όπου αναφέρεται η απόφαση να μην παραταθεί το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Από το 2018, όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και μπήκε στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, αποστέλλονταν ανά εξάμηνο επιστολές της Κομισιόν, ανανεώνοντας κάθε φορά το ειδικό αυτό καθεστώς.

Αυτή τη φορά η επιστολή σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η πρόοδος που σημείωσε η χώρα επιτρέπει στην Κομισιόν να μην ανανεώσει την ενισχυμένη εποπτεία. Ετσι, από τις 21 Αυγούστου η χώρα θα βρίσκεται στο καθεστώς της απλής εποπτείας, που ισχύει για όσες χώρες μπήκαν σε μνημόνια και σε προγράμματα ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό συνεπάγεται μια πιο χαλαρή παρακολούθηση και αξιολογήσεις ανά εξάμηνο, όχι ανά τρίμηνο όπως γινόταν έως τώρα. Η παρακολούθηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες, εξοφλήσουν το 75% των επίσημων δανείων τους.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία είχε εξαρχής προσδιοριστεί για φέτος το καλοκαίρι, αν και η τελική απόφαση ήταν της Κομισιόν, που θα μπορούσε, αν έκρινε σκόπιμο, να την αναβάλει. Μάλιστα είχε συνδυαστεί με την ολοκλήρωση της εκταμίευσης των δόσεων από την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Τελικά υπήρξε μια καθυστέρηση σε μία δόση, επί ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και των εκλογών, οπότε εκκρεμεί τώρα η εκταμίευση μιας τελευταίας δόσης, 750 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Ελλάδα, παρότι υλοποίησε αρκετές από τις δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας, άφησε και κάποιες ανολοκλήρωτες. Συνδυάζοντας τις δύο αυτές εκκρεμότητες, η Κομισιόν ζήτησε από τη χώρα να ικανοποιήσει άλλα 22 προαπαιτούμενα για να εισπράξει και την τελευταία δόση της ελάφρυνσης του χρέους τον Δεκέμβριο. Η αξιολόγηση γι’ αυτό θα γίνει το φθινόπωρο. Ωστόσο, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα γίνει κανονικά αυτόν τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT