Λιγότερο αισιόδοξοι πλέον οι Ελληνες οικονομικοί διευθυντές για το επιχειρείν

Λιγότερο αισιόδοξοι πλέον οι Ελληνες οικονομικοί διευθυντές για το επιχειρείν

Απαισιόδοξοι για τις προοπτικές στο επιχειρείν εμφανίζονται οι οικονομικοί διευθυντές (CFO) από 18 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στη φετινή έκδοση της έρευνας European CFO Survey της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Απαισιόδοξοι για τις προοπτικές στο επιχειρείν εμφανίζονται οι οικονομικοί διευθυντές (CFO) από 18 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στη φετινή έκδοση της έρευνας European CFO Survey της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte. Η Ισπανία και η Ελλάδα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά απαισιοδοξίας με 66% και 53% αντιστοίχως. Μετά την εκδήλωση του πολέμου κυριαρχεί ένα ισχυρό κλίμα απαισιοδοξίας και αβεβαιότητας για τη συντριπτική πλειονότητα των CFO, που δεν αναμένουν ότι θα βελτιωθεί άμεσα το οικονομικό κλίμα.

Οι CFO σε εταιρείες καταναλωτικών αγαθών καθώς και στην αυτοκινητοβιομηχανία εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι, με τον υψηλό πληθωρισμό, σε συνδυασμό με το γεωπολιτικό ρίσκο και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, να αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές αβεβαιότητας.

Ωστόσο, το 64% περιμένει ενίσχυση εσόδων και ένας στους δύο αύξηση προσλήψεων το επόμενο 12μηνο.

Αντιθέτως, στον κλάδο του τουρισμού η πλειονότητα των οικονομικών διευθυντών εμφανίζεται αισιόδοξη θεωρώντας ότι η αβεβαιότητα μειώθηκε την άνοιξη του 2022 –οπότε πραγματοποιήθηκε η έρευνα– σε 66%, από 77% το φθινόπωρο του 2021. Ταυτόχρονα, αισιόδοξοι και για την αύξηση των εσόδων, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τον αριθμό προσλήψεων παραμένουν οι CFOs αν και η πλειονότητα προβλέπει επιδείνωση των λειτουργικών περιθωρίων.

Στην Ελλάδα, 53% των οικονομικών διευθυντών νιώθουν λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της εταιρείας τους, με το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί κατά 31% συγκριτικά με πριν από τρεις μήνες. Το 76% των ερωτηθέντων αξιολογεί το επίπεδο της εξωτερικής χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αβεβαιότητας ως υψηλό, με το 66% αυτών να θεωρεί το υψηλότερο κόστος μεταφορών ως το κύριο πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ωστόσο, το 64% των Ελλήνων CFO που συμμετείχαν στην έρευνα της Deloitte πιστεύει ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ένας στους δύο εκτιμά ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους θα αυξηθεί το επόμενο δωδεκάμηνο.

«Οι επιχειρήσεις πλέον, εν μέσω αλλεπάλληλων, συμμετρικών και πρωτοφανών κρίσεων της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, καλούνται εκ νέου να προσαρμοστούν σε μια απαιτητική πραγματικότητα. Και να χαράξουν μια στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη τις γεωπολιτικές αναταραχές και πληθωριστικές πιέσεις, αλλά θα βασίζεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό και θα ενσωματώνει κριτήρια ESG και δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Είναι ίσως μια από τις πιο απαιτητικές περιστάσεις των τελευταίων δεκαετιών που βλέπουμε ότι επηρεάζει τους επιχειρηματικούς ηγέτες, οι οποίοι εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από ό,τι ήταν τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με έναν εξωτερικό και επικίνδυνα αποσταθμηστικό παράγοντα, το ξέσπασμα του πιο σοβαρού πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολιάζει ο Παναγιώτης Χορμοβίτης, Partner, Financial Advisory, CFO Program Leader, Deloitte.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT