Η Νορβηγία βάζει φρένο στις εξαγωγές ρεύματος στην Ευρώπη

Η Νορβηγία βάζει φρένο στις εξαγωγές ρεύματος στην Ευρώπη

Η Νορβηγία θα αναγκαστεί να μειώσει ή και να διακόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αν παραμείνουν χαμηλά τα επίπεδα του νερού στις μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νορβηγία θα αναγκαστεί να μειώσει ή και να διακόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αν παραμείνουν χαμηλά τα επίπεδα του νερού στις μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας. Στην περίπτωση αυτή θα εξανεμιστούν οι ελπίδες της Ευρώπης πως ο βόρειος γείτονάς της θα αναπληρώσει μέρος της ενέργειας που θα της λείψει ενόψει ενός παγερού χειμώνα ενδεχομένως χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρόκειται για απόφαση της κεντροαριστερής κυβέρνησης που δεχόμενη μεγάλες πολιτικές πιέσεις ανακοίνωσε χθες ότι θέτει σε προτεραιότητα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Αναγκαστικά θα επιδιώξει πρωτίστως την πλήρωση των δεξαμενών της, δεδομένου ότι τα επίπεδα του νερού βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο αυτής της περιόδου του έτους.

Ανακοίνωσε ότι εφεξής θα διακόπτονται όταν τα επίπεδα νερού στις δεξαμενές είναι κάτω από τον μέσο όρο της εποχής του έτους.

Η Νορβηγία είναι από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια την οποία προωθεί συχνά μέσω καλωδιακών δικτύων σε Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία και Δανία. Η προοπτική να χάσει η Ευρώπη την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τη σκανδιναβική χώρα προοιωνίζεται έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για τη Γηραιά Ηπειρο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εως τώρα πάντως η Νορβηγία εξήγε ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μολονότι τα επίπεδα νερού σε πολλές από τις δεξαμενές της βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς έχει προηγηθεί ένας σχετικά ασυνήθιστα ξερός χειμώνας και μια άνυδρη άνοιξη.

Τα επίπεδα νερού στον νότο της Νορβηγίας, όπου βρίσκονται τα περισσότερα καλωδιακά δίκτυα για τις εξαγωγές της, είναι στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 1996. Είναι συγκεκριμένα σε πληρότητα 49,3% όταν ο μέσος όρος για αυτή την περίοδο του έτους είναι το 74,4%, σύμφωνα με την Ενεργειακή Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων της Νορβηγίας. Ανακοινώνοντας την απόφαση να διακόπτονται εφεξής οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας όταν τα επίπεδα νερού στις δεξαμενές είναι κάτω από τον μέσο όρο της εποχής του έτους, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας τόνισε παράλληλα πως η χώρα ενδέχεται να καταφύγει σε μέτρα ανάλογα με όσα έχει ήδη επιστρατεύσει η Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο φωτισμός στους δρόμους και στα τουριστικά σαλέ στις ορεινές περιοχές, αν και ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να καταφύγει η χώρα σε τόσο ακραία μέτρα ακόμη κι αν υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα ανεπάρκειας ενέργειας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή