Κυνήγι θησαυρού από κροίσους στη Γροιλανδία

Κυνήγι θησαυρού από κροίσους στη Γροιλανδία

Μπέζος, Γκέιτς, Μπλούμπεργκ χρηματοδοτούν έρευνες για νικέλιο και κοβάλτιο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου χρηματοδοτούν ένα εκτεταμένο «κυνήγι του θησαυρού» με ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μεταβιβαστές στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας. Η κλιματική κρίση και οι πάγοι που λιώνουν στη Γροιλανδία με ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς προσφέρουν μοναδική ευκαιρία σε επενδυτές και εταιρείες εξόρυξης που αναζητούν ένα «θησαυροφυλάκιο» φυσικών πόρων, ικανών να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Ετσι, δισεκατομμυριούχοι όπως οι Τζεφ Μπέζος, Μπιλ Γκέιτς και Μάικλ Μπλούμπεργκ στοιχηματίζουν πως κάτω από τους λόφους και τις κοιλάδες στη νήσο Ντίσκο της Γροιλανδίας και στη χερσόνησο Νιούσουακ υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ορυκτών που θα μπορούσαν να κινήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα. Χρηματοδοτούν, έτσι, τη νεοφυή εταιρεία εκμετάλλευσης μεταλλευμάτων Kobold Metals, που αναζητά κοβάλτιο και νικέλιο στο υπέδαφος της παγωμένης Γροιλανδίας.

«Αναζητούμε ένα κοίτασμα που θα είναι το πρώτο ή το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο κοίτασμα νικελίου και κοβαλτίου», τόνισε στο CNN ο Κουρτ Χάουζ, διευθύνων σύμβουλος της Kobold Metals. Η εταιρεία προσβλέπει στα δυσθεώρητα κέρδη που θα της αποδώσει ο εντοπισμός ειδικότερα αυτών των δύο μετάλλων, οι τιμές των οποίων αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι αναγκαία για την ηλεκτροκίνηση και τη στροφή στην πράσινη οικονομία. Οι τιμές αυτών των μετάλλων, που ήδη είχαν πάρει την ανιούσα λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση, τους τελευταίους μήνες έχουν εκτοξευθεί περαιτέρω εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η τιμή του κοβαλτίου βρίσκεται έτσι κοντά στις 74.000 δολάρια ο τόνος, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 70% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά την τιμή του νικελίου, έχει μεν υποχωρήσει κατά 80% από τα διαστημικά επίπεδα στα οποία εκτοξεύθηκε τεχνητά τον Μάρτιο στο πλαίσιο χρηματιστηριακών παιγνίων, αλλά ανέρχεται σε 21.000 δολάρια ο τόνος, επίπεδα αρκετά υψηλά για να ενθαρρύνει επενδύσεις στην παραγωγή του.

Κυνήγι θησαυρού από κροίσους στη Γροιλανδία-1
Οι πάγοι που λιώνουν στη Γροιλανδία με ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς προσφέρουν μοναδική ευκαιρία σε επενδυτές και εταιρείες εξόρυξης που αναζητούν ένα «θησαυροφυλάκιο» φυσικών πόρων, ικανών να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. [REUTERS]

Τα δύο μέταλλα είναι αναγκαία για την ηλεκτροκίνηση και τη στροφή στην πράσινη οικονομία.

Ετσι η Kobold Metals συνεργάζεται με την Bluejay Mining και επιχειρούν από κοινού να εντοπίσουν στο υπέδαφος της Γροιλανδίας τα σπάνια και πολύτιμα μέταλλα που απαιτούνται για την κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων και μπαταριών. Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους, έχουν επιστρατεύσει τριάντα γεωλόγους, γεωφυσικούς, πιλότους και μηχανικούς, ακόμη και σεφ, που έχουν κατασκηνώσει εκεί όπου οι δύο εταιρείες αναζητούν τον θαμμένο θησαυρό. Λαμβάνουν δείγματα του εδάφους και χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και ελικόπτερα με ειδικούς πομπούς για γεωλογικές χαρτογραφήσεις. Χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσουν τα δεδομένα και να εντοπίσουν πού ακριβώς πρέπει να αρχίσουν τις γεωτρήσεις από το επόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας, η Γροιλανδία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο εξόρυξης ορυκτών όπως ο άνθρακας, ο χαλκός, ο χρυσός, ο ψευδάργυρος και οι σπάνιες γαίες. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει αξιολογήσει περιοχές χωρίς πάγους για τον εντοπισμό μετάλλων ή οποιουδήποτε άλλου πλούτου μπορεί να κρύβει το υπέδαφος της έως τώρα, αλλά, όπως όλα δείχνουν, όχι και για πολύ ακόμη παγωμένης χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή