Σημάδια χαλάρωσης χρηματοπιστωτικών συνθηκών

Σημάδια χαλάρωσης χρηματοπιστωτικών συνθηκών

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αυξάνει τα επιτόκια με τον πιο επιθετικό ρυθμό της τελευταίας γενιάς, αλλά οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες, που πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές για να δαμάσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, δεν είναι οι ενδεικνυόμενες.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αυξάνει τα επιτόκια με τον πιο επιθετικό ρυθμό της τελευταίας γενιάς, αλλά οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες, που πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές για να δαμάσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, δεν είναι οι ενδεικνυόμενες. Ενα ράλι στις μετοχές των αμερικανικών ομίλων και η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων από την άνοδο των επιτοκίων, που αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον Ιούνιο, σημαίνουν πως οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην πραγματικότητα χαλαρώνουν, παρά το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ δέχθηκε πλήγμα με συνδυασμένες αυξήσεις επιτοκίων – οι αυξήσεις ήταν της τάξεως των 150 μονάδων βάσης αθροιστικά σε εκείνη τη συνεδρίαση και την επόμενη. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες φανερώνουν τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης σε μια οικονομία. Υπαγορεύουν τα σχέδια δαπανών αλλά και αποταμίευσης και επενδύσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, επομένως οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να τα συσφίξουν για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος πλέον είναι πολύ υπεράνω των επιπέδων-στόχων. Ενας ευρέως παρακολουθούμενος δείκτης χρηματοοικονομικών συνθηκών των ΗΠΑ (FCI), ο οποίος καταρτίστηκε από την Goldman Sachs και επηρεάζει το κόστος δανεισμού, τα επίπεδα των τιμών των μετοχών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, έχει χαλαρώσει περίπου κατά 80 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο. Ενας παρόμοιος δείκτης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σικάγου, ο οποίος παρακολουθεί τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες ανεξάρτητα από τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, έχει γίνει αρνητικός, υποδηλώνοντας ότι οι συνθήκες είναι χαλαρές σε σχέση με αυτό που συνήθως αποτυπώνει η τρέχουσα εικόνα της οικονομίας. Στην Ευρωζώνη, επίσης, οι συνθήκες έχουν χαλαρώσει κατά περίπου 40 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Παρά τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

«Πηγαίνοντας πίσω, τον Ιούνιο, πιστεύαμε ότι οι οικονομικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε γενικές γραμμές εκεί όπου θα έπρεπε να είναι, για να δημιουργήσουν την αναγκαία επιβράδυνση ώστε να επαναφερθούν η δραστηριότητα, η αύξηση των μισθών και ο πληθωρισμός και πάλι πίσω στον στόχο τους», δήλωσε ο Ντάαν Στρούιβεν, προϊστάμενος οικονομολόγος παγκόσμιας οικονομίας της Goldman Sachs. «Η καλύτερη δυνατή υπόθεσή μας είναι ότι έχουν χαλαρώσει μάλλον πάρα πολύ». Η αλλαγή των συνθηκών οφείλεται στους φόβους ύφεσης, οι οποίοι ώθησαν τις αγορές όχι μόνο να μειώσουν τον βαθμό αύξησης των επιτοκίων, που αναμένουν από τη Fed, αλλά και να συνεκτιμήσουν περικοπές στο κόστος δανεισμού το 2023. Επιπροσθέτως, οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο ερμηνεύθηκαν από επενδυτές ως μια στροφή προς την αυτοσυγκράτηση. Οι αγορές χρήματος, τέλος, αναμένουν τώρα ότι οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού από τη Fed θα σταματήσουν περίπου στο 3,6% του χρόνου τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το +4% που αναμενόταν πριν από την αύξηση του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή