Γερμανία: Κίνδυνος αποβιομηχάνισης λόγω ενέργειας

Γερμανία: Κίνδυνος αποβιομηχάνισης λόγω ενέργειας

Δυσβάσταχτο το βάρος των τιμών ρεύματος και αερίου για τις επιχειρήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται απίστευτο και όμως δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Η καρδιά της βιομηχανικής Ευρώπης, η Γερμανία, κινδυνεύει από σταδιακή αποβιομηχάνιση, καθώς το ιλιγγιώδες κόστος της ενέργειας, που αυξάνεται αδιάκοπα σε καθημερινή βάση, μπορεί να οδηγήσει σε μαζική έξοδο επιχειρήσεων από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει περισσότερο τη Γερμανία, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται ταχύτερα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και οι βιομηχανίες παραγωγής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, χημικές βιομηχανίες και βιομηχανίες χάλυβα αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο ιλιγγιώδες κόστος της ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει κάπως τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά, αλλά οι επιχειρήσεις δεν είναι προστατευμένες και πολλές θα αναγκαστούν να μεταβιβάσουν την ακρίβεια στους καταναλωτές ή ακόμη και να κλείσουν.

Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, μόνον οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν στη Γερμανία, με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να έχει υπερβεί τα 540 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν μόλις πριν από δύο χρόνια δεν υπερέβαινε τα 40 ευρώ. «Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας είναι πολύ πιο δραματικός εδώ στη Γερμανία από άλλες χώρες», σχολιάζει ο Ραλφ Στόφελς, διευθύνων σύμβουλος της BIW Isolierstoffe GmbH, βιομηχανίας που παράγει εξαρτήματα σιλικόνης για αυτοκίνητα, για την αεροδιαστημική αλλά και για βιομηχανία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Ο Ραλφ Στόφελς φτάνει στο σημείο να εξομολογηθεί στο Bloomberg τον φόβο του πως επίκειται «σταδιακή αποβιομηχάνιση της Γερμανίας».

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει υπερβεί τα 540 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν μόλις πριν από δύο χρόνια δεν υπερέβαινε τα 40 ευρώ.

«Οι τιμές της ενέργειας αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για πολλές βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας που δραστηριοποιούνται και ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά», τονίζει ο Ματίας Ρους, εκπρόσωπος της Evonik Industries AG, δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο βιομηχανίας χημικών με μονάδες παραγωγής σε 27 χώρες. Δεν φαίνεται πάντως να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας η ιδέα να μεταφερθεί η βιομηχανία σε άλλη χώρα. Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις πως η Γερμανία αρχίζει να χάνει έδαφος ως προς τη θέση της ως βιομηχανικής χώρας. Τους πρώτους έξι μήνες του έτους αυξήθηκαν οι εισαγωγές χημικών κατά περίπου 27% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε η εγχώρια παραγωγή χημικών κατά σχεδόν 8%.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία χαλκού στην Ευρώπη, Aurubis AG, που έχει έδρα στο Αμβούργο, σκοπεύει να ελαχιστοποιήσει τη χρήση φυσικού αερίου και να μεταβιβάσει το κόστος της ενέργειας στους πελάτες. Η βιομηχανία ζάχαρης Suedzucker AG έχει εκπονήσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την περίπτωση που η Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή αερίου στη Γερμανία. Η αυτοκινητοβιομηχανία BMW AG επισπεύδει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο ελλείψεων ενέργειας. Εχει 37 μονάδες που παράγουν θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια σε Γερμανία και Αυστρία και λειτουργούν με φυσικό αέριο. Τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί εφεξής τις εγχώριες εταιρείες κοινής ωφελείας. Και τέλος, η βιομηχανία συσκευασιών Delkeskamp Verpackungswerke GmbH σχεδιάζει να κλείσει μία μονάδα της, που σημαίνει ότι 70 άνθρωποι θα χάσουν τη θέση εργασίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή