Πιο κοντά η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λόγω ενεργειακής κρίσης

Πιο κοντά η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λόγω ενεργειακής κρίσης

Μπορεί από μόνο του το νέο κοίτασμα στο οικόπεδο 6 της Κύπρου, που ανακοίνωσαν η ΕΝΙ και η Total την προηγούμενη εβδομάδα, να μη συνιστά ένα game changer, αλλά αν αθροιστεί με τα υπόλοιπα στην ίδια περιοχή ενισχύει σημαντικά το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων της Λευκωσίας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί από μόνο του το νέο κοίτασμα στο οικόπεδο 6 της Κύπρου, που ανακοίνωσαν η ΕΝΙ και η Total την προηγούμενη εβδομάδα, να μη συνιστά ένα game changer, αλλά αν αθροιστεί με τα υπόλοιπα στην ίδια περιοχή ενισχύει σημαντικά το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων της Λευκωσίας.

Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι τα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου που ανακοινώθηκαν στον στόχο Cronos-1 σε συνδυασμό με τη νέα γεώτρηση που ανακοινώθηκε στον Zeus 1 δίνουν προοπτικές να εξελιχθεί το οικόπεδο 6 σε ένα δεύτερο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Στο τραπέζι οι εναλλακτικές μεταφοράς του αερίου προς την Ευρώπη είτε με υποδομές στην Κύπρο είτε με την κατασκευή του EastMed.

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» ανακαλύφθηκε από την πρώτη ερευνητική γεώτρηση που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2011 στο οικόπεδο 12 η αμερικανική Noble Energy. Το καλοκαίρι του 2015 ανακοινώθηκε ότι από την αξιολόγηση των δεδομένων υπολογίζεται ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου είναι της τάξης των 4,5 τρισ. κυβικών ποδών που καθιστούν την αξιοποίησή του οικονομικά βιώσιμη. Το συγκεκριμένο κοίτασμα μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο. Στα τέλη του 2016 παραχωρήθηκε το οικόπεδο 10 στην Exxon Mobil, η οποία δύο χρόνια αργότερα πραγματοποίησε ερευνητική γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το κοίτασμα που εντοπίσθηκε υπολογίζεται από 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια.

Η ΕΝΙ έχει πραγματοποιήσει επίσης μια ακόμη γεώτρηση στο οικόπεδο 6, στον στόχο «Καλυψώ», τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αλλά ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κοίτασμα της τάξης των 2 τρισ. ποδών. Αυτό σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του Cronos-1 δίνουν τη δυνατότητα ενός σχεδίου συνολικής αξιοποίησης του οικοπέδου 6, αφού πλέον οι εκτιμώμενες ποσότητες προσεγγίζουν αυτές του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη της Ευρώπης για μεγαλύτερες ποσότητες αερίου από άλλους παρόχους, εκτός Ρωσίας, ενισχύουν τις προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην κυπριακή AOZ αλλά και επαναφέρουν στο τραπέζι τις εναλλακτικές της μεταφοράς του καυσίμου προς τις ευρωπαϊκές αγορές είτε με τη δημιουργία υποδομών επεξεργασίας επί κυπριακού εδάφους είτε με επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού EastMed. Πάντως, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως «βάσει των ποσοτήτων που έχουν εξευρεθεί σήμερα άποψή μου είναι ότι το σενάριο που θα επικρατήσει είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο». Ωστόσο υπογράμμισε ότι εφόσον εξευρεθούν μεγάλες ποσότητες ενδέχεται το δεδομένο αυτό να αλλάξει και να τεθεί η μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο. Ανέφερε δε ότι στην παρούσα φάση επεξεργάζονται τέσσερα σενάρια μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο.

Ως προς το πότε θα γίνει γνωστό αν μπορεί να εξαχθεί το φυσικό αέριο, σημείωσε ότι ήδη θεωρείται εκμεταλλεύσιμη η ποσότητα που έχει εξευρεθεί. Η κ. Πηλείδου γνωστοποίησε ότι υπάρχει ελπίδα και με δεύτερη γεώτρηση, με την οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστεθούν και επιπρόσθετες ποσότητες.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υποβληθεί ένα πλάνο αξιοποίησης από την εταιρεία το οποίο θα εγκριθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, και εκεί θα φανούν τα ακριβή χρονοδιαγράμματα», είπε ακόμη η υπουργός. «Η πιο ρεαλιστική χρονική περίοδος για εξαγωγή φυσικού αερίου είναι το 2026-2027. Από εκεί και πέρα αν ευθυγραμμιστούν διάφορες κοινοπραξίες και αν βρεθούν οι κατάλληλες συνέργειες μπορεί να ακολουθήσει και πιο σύντομα η αξιοποίηση επιπρόσθετων κοιτασμάτων», τόνισε η κ. Πηλείδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή