Οι δηλώσεις του Τζ. Πάουελ «έριξαν» τα χρηματιστήρια

Οι δηλώσεις του Τζ. Πάουελ «έριξαν» τα χρηματιστήρια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συντονισμένη υποχώρηση οδηγήθηκαν χθες οι αγορές στις τρεις ηπείρους μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της Federal Reserve, αλλά και της Ιζαμπέλ Σνάμπελ, στελέχους της ΕΚΤ, που προετοίμασαν την αγορά για ενδεχομένως περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Το κλίμα επηρέασε άλλωστε η οικονομολόγος του ΔΝΤ Γκίτα Κοπίνατ, που παρευρέθηκε στη σύνοδο του Jackson Hole και προειδοποίησε πως τα επόμενα χρόνια η χάραξη νομισματικής πολιτικής θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση. Το δολάριο εκτοξεύθηκε στα υψηλά εικοσαετίας έναντι του «καλαθιού» των βασικών νομισμάτων, το ευρώ ανέκαμψε στην ισοτιμία ένα προς ένα προς το δολάριο και οι μετοχές υποχώρησαν, όπως και τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έφτασε χθες στο 3,11%, ενώ εκείνη του διετούς ομολόγου, που είναι πολύ επιρρεπές στις μεταβολές πολιτικής, έφτασε στο 3,47%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Σημειωτέον ότι οικονομολόγοι και αναλυτές επισημαίνουν πάντα πως όταν η απόδοση του βραχυπρόθεσμου χρέους είναι μεγαλύτερη από εκείνη του μακροπρόθεσμου, υποδηλώνει πως η αγορά προβλέπει ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 κατέγραψε πτώση περίπου 1%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 σημείωσε απώλειες περίπου 1%, ενώ με πτώση έκλεισαν οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. Ο FTSE 100 του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,70% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης 0,61%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού είχε μεγαλύτερη υποχώρηση και έκλεισε με πτώση 0,83%.

Σχολιάζοντας την εικόνα της αγοράς και τις προσδοκίες των οικονομολόγων για τις εξελίξεις στις μεγαλύτερες οικονομίες και προπαντός στην Ευρώπη, ο Τζόζεφ Καπούρσο, επικεφαλής του τμήματος διεθνών οικονομικών στη CBA, προέβλεψε στο Reuters πως το ευρώ μπορεί και πάλι να υποχωρήσει έναντι του δολαρίου μέσα στην εβδομάδα. Εξήγησε πως «η ανησυχία για την ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η Gazprom θα κλείσει και πάλι τον κύριο αγωγό αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη για τρεις ημέρες, από την 31η Αυγούστου μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, καλλιεργώντας και πάλι τον φόβο πως μπορεί να μην επανέλθει η παροχή του καυσίμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή