Χρηματοδοτούν εξορύξεις στην Αφρική, αλλά δεν αποζημιώνουν τους ντόπιους

Χρηματοδοτούν εξορύξεις στην Αφρική, αλλά δεν αποζημιώνουν τους ντόπιους

Ο Μαμαντού Λαμαράνα ήλπιζε πως η οικονομική εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην εξόρυξη βωξίτη δυτικά της Γουινέας θα οδηγούσε στην αποζημίωση της κοινότητάς του για την περιβαλλοντική ρύπανση και τις απώλειες που σημειώθηκαν σε αυτήν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μαμαντού Λαμαράνα ήλπιζε πως η οικονομική εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην εξόρυξη βωξίτη δυτικά της Γουινέας θα οδηγούσε στην αποζημίωση της κοινότητάς του για την περιβαλλοντική ρύπανση και τις απώλειες που σημειώθηκαν σε αυτήν. O 38χρονος ηλεκτρολόγος μαζί με εκπροσώπους 12 άλλων χωριών της περιοχής παραπονέθηκαν πριν από τρία χρόνια στη θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας, την International Finance Corporation, πως η εταιρεία που ανέπτυσσε το συγκεκριμένο πρότζεκτ, η Companies des Bauxites de Guinee (CBG) δεν επανόρθωσε έπειτα από τη ζημιά που προκάλεσε στην περιοχή. Οι εκπρόσωποι των χωριών ζητούν να αποκατασταθεί η περιοχή τους και να αποζημιωθούν οι κοινότητές τους. Ευελπιστούσαν μάλιστα πως η IFC, η οποία χρηματοδότησε με 200 εκατομμύρια δολάρια τη συγκεκριμένη εξόρυξη, θα τους βοηθούσε.

Ομως η IFC, καθώς και άλλες αναπτυξιακές τράπεζες, όπως η Asian Development Bank, εδώ και πολύ καιρό αρνούνται να αποζημιώσουν τις κοινότητες που επλήγησαν από τα διάφορα έργα τα οποία οι ίδιες χρηματοδοτούσαν. Η αύξηση των καταγγελιών για σχέδια, όπως αυτά που πραγματοποιήθηκαν στη Γουινέα, έχουν ωθήσει αρκετούς ακτιβιστές να πιέσουν τις αναπτυξιακές τράπεζες ώστε να αποζημιώσουν αυτούς που επλήγησαν.

Ενα γκρουπ ακτιβιστών, το Accountability Counsel, επισημαίνει πως μεταξύ 2009-2019 ο αριθμός των καταγγελιών αυξήθηκε κατά 231% λόγω της στήριξης που παρείχαν οι αναπτυξιακές τράπεζες σε πρότζεκτ, αγνοώντας ωστόσο τις επιπτώσεις τους στις κοινότητες. Εκπρόσωπος της ΙFC ανέφερε πως η τράπεζα εργάζεται στενά με την CBG προκειμένου να απαντήσουν στις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά και στις δεσμεύσεις που έκαναν κατά τη διαδικασία της εξόρυξης. Αντί για αποζημίωση, η IFC αναφέρεται σε μία ανεξάρτητη διαδικασία γνωστοποίησης των παραπόνων η οποία διευκολύνει τις συζητήσεις μεταξύ των εργολάβων, αλλά και των κοινοτήτων, ενώ προτείνει και αλλαγές στους κανόνες της τράπεζας για τη χρηματοδότηση μελλοντικών έργων.

Η IFC, η Asian Development Bank και άλλες τράπεζες αρνούνται να αποζημιώσουν τα χωριά που επλήγησαν από τα έργα.

Οπως ανέφερε ο κ. Λαμαράνα, η CBG είχε υποσχεθεί να δώσει στην κοινότητά του 56 εκτάρια χωραφιού, ωστόσο τελικά στην κοινότητα κατέληξαν 22 εκτάρια. H νέα έκταση είχε προηγουμένως εξορυχθεί, ενώ είχαν επέμβει σε περιοχή όπου αξιοποιούνταν για την παραγωγή τροφίμων, πρόσθεσε ο ίδιος. «Μας είπαν πως το νέο μας χωριό θα αποτελεί καθρέφτη της Αφρικής, επειδή θα ήταν πολύ όμορφο. Ομως τελικά δεν έγινε αυτό», αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της CBG δήλωσε στο Reuters πως η εταιρεία είχε δεσμευτεί να αποκαταστήσει την περιοχή και πως προωθούσε προγράμματα αποκατάστασης, στα οποία περιλαμβάνεται η παραγωγή πουλερικών αλλά και η βιώσιμη γεωργία. O ίδιος συμπλήρωσε πως η εταιρεία έχει πληρώσει αποζημίωση είτε με μετρητά είτε με παρόμοιο τρόπο για την αποκατάσταση της περιοχής που επλήγη, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει κάποιο ακριβές ποσό, επικαλούμενος θέματα εμπιστευτικότητας.

Μιλώντας στο Reuters, εκπρόσωπος της IFC ανέφερε πως η τράπεζα εξετάζει ένα νέο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει την παροχή οικονομικής βοήθειας ή αντίστοιχες δράσεις για κοινότητες που έχουν πληγεί «κάτω από εξαιρετικές συνθήκες», χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές οι συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT