Μεγαλύτερα κεφάλαια χρειάζεται η Attica λόγω των τιτλοποιήσεων

Μεγαλύτερα κεφάλαια χρειάζεται η Attica λόγω των τιτλοποιήσεων

Στα 430 εκατ. οι ζημίες από τις πωλήσεις κόκκινων δανείων, λέει η DBRS

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλώνουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για την κάλυψη της ζημίας που θα πρέπει να καλύψουν οι μέτοχοι της Attica Bank με βάση την ενημέρωση που παρείχε ο οίκος αξιολόγησης DBRS για τη ζημία που θα επιφέρει η τιτλοποίηση του τρίτου χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Omega, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ, για το οποίο η ζημία προσδιορίζεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 130 εκατ. ευρώ πρόβλεψης συνεπάγεται η τιτλοποίηση άλλων δύο μικρότερων χαρτοφυλακίων, του Astir 1 και 2. Το χαρτοφυλάκιο Omega αποτελεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο που η Attica Bank προτίθεται να εντάξει στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, τον «Ηρακλή». Η αξιολόγησή του έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό και το τελικό νούμερο της ζημίας που η τράπεζα θα πρέπει να εγγράψει στα βιβλία της προκειμένου να καθαρίσει τον ισολογισμό της από τα κόκκινα δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των άλλων δύο χαρτοφυλακίων, Astir 1 και 2, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, επέφερε χαμηλότερες ζημίες από τις αρχικές εκτιμήσεις, γεγονός που προκάλεσε αισιοδοξία για το τελικό κόστος των τιτλοποιήσεων, το οποίο τελικά μένει να οριστικοποιηθεί.

Η συμφωνία των μετόχων στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου προέβλεπε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 365 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείσιμο της αξιολόγησης από την DBRS μεταφέρθηκε για την επόμενη εβδομάδα, παίρνοντας νέα παράταση. Τα παραπάνω νούμερα, ωστόσο, που θεωρείται ότι είναι κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, δόθηκαν στο πλαίσιο ενημέρωσης του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο υπό τη νέα του σύνθεση με επικεφαλής της κ. Ελένη Βρεττού έχει ζητήσει επίσης παράταση από την ΤτΕ προκειμένου να υποβάλει το κεφαλαιακό και επιχειρησιακό πλάνο της Attica Bank.

Ετσι, ζητούμενο είναι το κατά πόσον η ζημία των 430 εκατ. ευρώ περίπου, που προκύπτει με βάση και τις τρεις τιτλοποιήσεις, θα προσδιορίσει και το ύψος της απαιτούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή αν θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των μετόχων που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, μετά την προηγούμενη ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ –στην οποία Ellington και ΤΜΕΔΕ συμμετείχαν με 55 εκατ. ευρώ–, προέβλεπε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 365 εκατ. ευρώ, ποσό που τελικά φαίνεται ότι υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της τράπεζας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δεκεμβρίου –εκτός από δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου– γινόταν λόγος και για τρίτη εισφορά κεφαλαίου, η οποία με βάση τη διατύπωση «θα δομηθεί είτε ως τρίτη ΑΜΚ είτε έως έκδοση από την τράπεζα παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνεια». Η συμφωνία κατέληγε ότι ΤΜΕΔΕ και Ellington θα πρέπει να ελέγχουν ποσοστό 68% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι, εκτός από το κόστος των τιτλοποιήσεων, η διοίκηση και οι μέτοχοι της Attica Bank, δηλαδή το ΤΧΣ, το ΤΜΕΔΕ σε συνεργασία με το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington, πρέπει να συνεκτιμήσουν και το κόστος για την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας στο πλαίσιο του επιχειρησιακού πλάνου που θα πρέπει να καταρτίσουν για τα επόμενα βήματα της τράπεζας. Τόσο το κεφαλαιακό κόστος όσο και το επιχειρησιακό πλάνο μένει να συμφωνηθούν με την ΤτΕ, που παρακολουθεί στενά τη διαδικασία με στόχο τόσο την κάλυψη των κεφαλαιακών δεικτών της Attica Bank όσο και την περαιτέρω επιβίωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή