Νέα άνοδος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο

Νέα άνοδος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με τα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ, που αποδείχθηκαν ασθενέστερα από τα αναμενόμενα καθώς ο κύριος δείκτης υποχώρησε στο 8,5% ετησίως τον Ιούλιο από υψηλό 40 ετών 9,1% τον Ιούνιο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, τα αντίστοιχα στοιχεία στην Ευρωζώνη συνέχισαν να αιφνιδιάζουν ανοδικά. Συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε νέο ιστορικά υψηλό 9,1% ετησίως τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της νέας, μεγαλύτερης από την αναμενόμενη, αύξησης του δομικού πληθωρισμού (4,3% από 4,0%) και, σε μικρότερο βαθμό, της νέας ανόδου των τιμών στα είδη διατροφής.

Τους αμέσως επόμενους μήνες δεν αποκλείεται οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, καθώς απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για τη μετακύλιση στον καταναλωτή της πρόσφατης σημαντικής ανόδου των τιμών χονδρικής στο φυσικό αέριο, ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω άνοδος στις τιμές των ειδών διατροφής λόγω των υψηλότερων τιμών παραγωγού σε τρόφιμα. Παράλληλα, προσωρινά κυβερνητικά μέτρα στήριξης των καταναλωτών στη Γερμανία για την αντιμετώπιση των υψηλότερων τιμών ενέργειας, που περιλαμβάνουν μείωση του φόρου καυσίμων καθώς και ειδικό μειωμένο εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έληξαν την 1η Σεπτεμβρίου.

Εν μέσω ανησυχιών για ενίσχυση των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα ή/και σπειροειδούς τύπου αυξήσεων σε μισθούς εν αναμονή σημαντικών μισθολογικών διαπραγματεύσεων στη Γερμανία, μια πληθώρα αξιωματούχων της ΕΚΤ έχει υιοθετήσει τις τελευταίες εβδομάδες ιδιαίτερα «επιθετικό» ύφος αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων, παρά τον κίνδυνο σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας την περίοδο του χειμώνα ιδίως λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας. Η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί συνολική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 125 μ.β. στις επόμενες δύο συνεδριάσεις –8 Σεπτεμβρίου και 27 Οκτωβρίου–, δηλαδή αναμένει σε τουλάχιστον μία συνεδρίαση αύξηση 75 μ.β., ύστερα από αύξηση 50 μ.β. τον Ιούλιο, που ήταν η πρώτη τα τελευταία 11 χρόνια και η μεγαλύτερη από το 2000.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω σημαντικής αύξησης των επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ιδίως την ΕΚΤ και τη Fed, μετά τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συμπόσιο στο Jackson Hole, επηρέασε αρνητικά τα διεθνή χρηματιστήρια και τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων ΗΠΑ και Ευρώπης, ενώ ο φόβος μιας συνεπακόλουθης σημαντικής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησε χαμηλότερα τις τιμές πετρελαίου.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή