Γερμανία: «Kαμπανάκι» Deutsche Bank για ύφεση

Γερμανία: «Kαμπανάκι» Deutsche Bank για ύφεση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ, προειδοποιεί πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδεύει προς ύφεση λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και του εμφράγματος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ, προειδοποιεί πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδεύει προς ύφεση λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και του εμφράγματος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. «Δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να αποτρέψουμε την ύφεση στη Γερμανία», δήλωσε κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του. «Πιστεύουμε ότι η οικονομία μας είναι αρκετά ανθεκτική για να αντιμετωπίσει καλά αυτή την ύφεση, υπό την προϋπόθεση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά τώρα».

Η κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφθασε σε νέα κορύφωση όταν η Gazprom ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι αναστέλλει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της προς την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει αγώνα δρόμου για να βρει ιδέες ώστε να μη μετατραπεί η κρίση του φυσικού αερίου σε οικονομική κατάρρευση και οι υπουργοί Ενέργειας θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

«Οσο περισσότερο παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση και τόσο μεγαλύτερο το ενδεχόμενο κοινωνικών συγκρούσεων», επισήμανε ο CEO της Deutsche Bank.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει απότομα τα επιτόκια όταν συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα, με τους οικονομολόγους να αναμένουν αύξηση του κόστους δανεισμού αναφοράς έως και 75 μονάδες βάσης. Ο Σέβινγκ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η πλήρης διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγούσε τη Γερμανία σε ύφεση. Αρκετοί δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της Commerzbank, δήλωσαν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τις προβλέψεις για τις πιστώσεις τους στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου, αν και αναμένουν ότι η κυβερνητική στήριξη θα μετριάσει το πλήγμα.

Επίσης δήλωσε πως αναμένει ότι τελικά θα υπάρξει αύξηση στις αθετήσεις στις πληρωμές δανείων, αν και δεν τις έχει παρατηρήσει ακόμη και δεν αναμένει ότι θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την κερδοφορία.

Υποστήριξε ότι οι δυσχέρειες στον εφοδιασμό και η ενεργειακή κρίση έχουν κάνει τη Γερμανία να εμπεδώσει πως πρέπει να περιορίσει την εξάρτηση από άλλες χώρες. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να προσθέσουμε μια περαιτέρω εξάρτηση στις τρέχουσες εξαρτήσεις μας από το φυσικό αέριο, τις πρώτες ύλες και τις αλυσίδες εφοδιασμού», σχολίασε.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τον αγωνιστικό χώρο και μαζί με αυτόν την πρόσβαση στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές σε μεγάλο βαθμό στις ξένες τράπεζες», είπε ο Σέβινγκ.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτού του στόχου, τόνισε. «Τα παραπάνω σημεία δεν είναι καινούργια, αλλά γίνονται όλο και πιο επείγοντα», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή