Καθοδικά οι πωλήσεις υπολογιστών και tablet

Καθοδικά οι πωλήσεις υπολογιστών και tablet

Σε στενωπό θα βρεθεί και το 2023 η παγκόσμια αγορά υπολογιστικών συσκευών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet), εν μέσω της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Σε στενωπό θα βρεθεί και το 2023 η παγκόσμια αγορά υπολογιστικών συσκευών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet), εν μέσω της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς. Το φως στο τούνελ αναμένεται να φανεί από το 2024, οπότε τοποθετείται η σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστικών συσκευών, αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ). «Ερχονται ταραχώδεις καιροί για την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet», τονίζει σε σχετική αναφορά της η εταιρεία International Data Corporation (IDC), την οποία επικαλείται ο ΣΕΠΕ. Σύμφωνα με το Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker της εταιρείας, οι αποστολές παραδοσιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών προβλέπεται να μειωθούν κατά 12,8% το 2022 σε 305,3 εκατ. μονάδες, ενώ οι αποστολές tablet θα μειωθούν κατά 6,8% στα 156,8 εκατ. συσκευές. Η συνδυασμένη αγορά υπολογιστών και tablet προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,6% το 2023, πριν επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2024. «Ο πληθωρισμός, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και η αύξηση των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια είναι οι κύριες αιτίες για τις μειωμένες προοπτικές», εξηγούν οι αναλυτές της IDC. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, περαιτέρω συρρίκνωση αναμένεται το 2023, καθώς η καταναλωτική ζήτηση θα έχει επιβραδυνθεί και η ζήτηση από την πλευρά του τομέα της εκπαίδευσης θα έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα –όπως αναφέρουν– οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να «τιθασεύσουν» τις ανάγκες τους για υπολογιστικά συστήματα, δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών.

Σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς προβλέπεται από το 2024.

«Αν και η ζήτηση επιβραδύνεται, οι προοπτικές για τις πωλήσεις υπολογιστικών συστημάτων παραμένουν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα», αναφέρει η IDC στο Mobility and Consumer Device Trackers. Και προσθέτουν: «Με τις αντίξοες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία να ενισχύονται, αναμένουμε ότι η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της καταναλωτικής αγοράς τα επόμενα έξι τρίμηνα».

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, τη μακροπρόθεσμη τόνωση της ζήτησης θα καθοδηγήσει ένας συνδυασμός παραγόντων: η αργή οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με την ανανέωση των εταιρικών συσκευών, καθώς η υποστήριξη για τα Windows 10 πλησιάζει στο τέλος της. Οι εκπαιδευτικές ανάγκες, αν και πιο εξασθενημένες και η υβριδική εργασία –αν και πιο περιορισμένη– αναμένεται επίσης να αποτελέσουν βασικό στήριγμα για την τόνωση των πωλήσεων στην αγορά: «Εφόσον η οικονομική ανάκαμψη συντελεστεί πριν από τον επόμενο σημαντικό κύκλο ανανέωσης των υπολογιστικών συσκευών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια ανάπτυξη την αγορά τον τελευταίο χρόνο των προβλέψεών μας, το 2024», τονίζει στη σχετική αναφορά. Πάντως, οι συντάκτες του προεξοφλούν ότι οι όγκοι των πωλήσεων δεν θα φτάσουν στα ιστορικά υψηλά της πανδημίας.