Energean: Αύξηση τζίρου και κερδών

Energean: Αύξηση τζίρου και κερδών

Σημαντική αύξηση μεγεθών κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ο όμιλος Energean που προχωράει, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2007, στην καταβολή μερίσματος προς τους μετόχους του για το τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση μεγεθών κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ο όμιλος Energean που προχωράει, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2007, στην καταβολή μερίσματος προς τους μετόχους του για το τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Energean, στις μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ και την εξαγορά του χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου και πετρελαίου της Edison E&P. Το ύψος του μερίσματος ανά μετοχή τοποθετείται σε 0,30 δολάρια, ή 50 εκατ. ευρώ συνολικά. Οπως έκανε γνωστό ο διεθνής όμιλος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, το προς διανομή ποσό θα διπλασιαστεί ανά τετράμηνο, μόλις επιτευχθούν οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι επιχειρησιακοί στόχοι της Energean.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, σε ετήσια βάση, ο όμιλος ενίσχυσε κατά 65%, στα 339 εκατ. δολάρια, τα έσοδα, ενώ η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 165%, στα 198 εκατ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 119 εκατ. ευρώ (από ζημίες), ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου μέχρι τις 30 Ιουνίου διαμορφώθηκαν σε περίπου 812 εκατ. δολάρια.

«Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η Energean πέτυχε ισχυρά επιχειρησιακά και οικονομικά αποτελέσματα. Οι επιδόσεις του πρώην χαρτοφυλακίου της Edison υπερέβησαν τις προσδοκίες μας, το FPSO Energean Power είναι στη θέση του και οι γεωτρήσεις είναι έτοιμες να παραδώσουν φυσικό αέριο αυτόν τον μήνα, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού στην αγορά του Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, η γεωτρητική καμπάνια και οι εργασίες ανάπτυξης στη θάλασσα του Ισραήλ ενίσχυσαν το χαρτοφυλάκιό μας, καθώς απομείωσαν το ρίσκο για 58 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αξιολογούμε τώρα μια σειρά από γεωγραφικές οδούς για την εκμετάλλευση αυτών των ποσοτήτων, είτε ενισχύοντας τις εγχώριες πωλήσεις στο Ισραήλ είτε εξάγοντας σε αγορές της περιοχής. Η ισχυρή οικονομική επίδοση του χαρτοφυλακίου μας, η ετοιμότητα του project ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς και η ρευστότητα του ομίλου μάς επιτρέπουν σήμερα να ανακοινώσουμε την πρώτη διανομή μερίσματος για το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τη μερισματική πολιτική που είχαμε ήδη ανακοινώσει», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας.

Ο όμιλος προχωράει, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2007, στην καταβολή μερίσματος προς τους μετόχους του.

Επίσης, ο CEO, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων εξαμήνου, πραγματοποίησε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να ενθαρρύνουν εγχώρια έργα στον τομέα της παραγωγής, τα οποία θα ενισχύσουν την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού». Οπως και διεθνή έργα μεταφοράς ενέργειας που θα συνδέσουν την Ευρώπη με την Ανατολική Μεσόγειο, «η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν σταθερό και αξιόπιστο προμηθευτή για τον Ευρωπαίο καταναλωτή».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ενίσχυση των υποδομών και η ανακάλυψη μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τεράστιας σημασίας για την αντικατάσταση ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου και την ενεργειακή αυτονομία.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή του πρώτου εξαμήνου ήταν 35,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (73% φυσικό αέριο), μειωμένη κατά 19,5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αναμενόμενης φυσικής μείωσης της παραγωγής του Abu Qir στον κόλπο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Αναμένεται να αναπληρωθεί όταν ξεκινήσει η παραγωγή από τα γειτονικά κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ προς το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή