Ενέργεια: Ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά

Ενέργεια: Ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πλαίσια συνεισέφεραν αυτό το καλοκαίρι το 12% του ηλεκτρισμού που κατανάλωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πλαίσια συνεισέφεραν αυτό το καλοκαίρι το 12% του ηλεκτρισμού που κατανάλωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση, επίπεδο-ρεκόρ που επέτρεψε στην ήπειρο να αποφύγει την εισαγωγή 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου έναντι δυνητικού τιμήματος 29 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου μελετών Ember που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Μεταξύ του Μαΐου και του Αυγούστου, η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά συστήματα ανήλθε σε 99,4 τεραβατώρες (TWh), σύμφωνα με το κέντρο μελετών που ειδικεύεται σε ενεργειακά ζητήματα

Οπως αναφέρει στη σχετική έκθεσή του, οι 18 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. κατέγραψαν αυτό το καλοκαίρι ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού με τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Η Ε.Ε. μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου απέφυγε την εισαγωγή 20 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, η Ολλανδία παρήγαγε το 23% του ενεργειακού μείγματος, η Γερμανία το 19% και η Ισπανία το 17%. Η Γαλλία αντίθετα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., με μόλις το 7,7% της παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα να προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα πάντα με το Ember, το οποίο άντλησε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΣΜΗΕ), η ισχυρότερη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού με αυτόν τον τρόπο καταγράφηκε στην Πολωνία, όπου 26πλασιάστηκε. Ακολουθούν η Φινλανδία και η Ουγγαρία, που επίσης πενταπλασίασαν την παραγωγή από φωτοβολταϊκά.

Χωρίς αυτή την παραγωγή, η Ε.Ε. θα ήταν υποχρεωμένη να εισαγάγει 20 δισ. κυβικά μέτρα αερίου επιπλέον, υπολόγισαν οι αναλυτές, έναντι τιμήματος 29 δισ. ευρώ στις τιμές που καταγράφονταν από τον Μάιο έως τον Αύγουστο.

Η άνοδος της παραγωγής από το καλοκαίρι του 2021 έως το καλοκαίρι του 2022 (22 TWh) επέτρεψε να εξοικονομηθούν σε τέσσερις μήνες 4 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, αξίας 6 και πλέον δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι επιταχύνεται διαρκώς η παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα, η ανάπτυξή τους κρίνεται ακόμη ανεπαρκής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ember, τα χρόνια που έρχονται η Γηραιά Ηπειρος θα έχει εγκατεστημένα λιγότερα από τα μισά φωτοβολταϊκά από αυτά που χρειάζεται για να εκπληρώσει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. με ορίζοντα το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή