Οι CEO «ψηφίζουν» διακοπές με σούπερ γιοτ

Οι CEO «ψηφίζουν» διακοπές με σούπερ γιοτ

Κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζίτες ξόδεψαν εκατομμύρια δολάρια το καλοκαίρι για κρουαζιέρες μιας εβδομάδας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι ήταν για τη Στέισι Φίσερ-Ρόζενταλ και την 30μελή ομάδα της αρκετά έντονο ενοικιάζοντας ιδιωτικές θαλαμηγούς σε εκπροσώπους των τραπεζών, σε κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και άλλους εύπορους και επιτυχημένους, που πλέον έχουν απελευθερωθεί από τους περιορισμούς του κορωνοϊού και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν εκατομμύρια δολάρια για πολυτελείς κρουαζιέρες μιας εβδομάδας. Οι κρατήσεις για σούπερ γιοτ μέσα από τη Fischer Travel Enterprises, στην οποία η Φίσερ-Ρόζενταλ είναι πρόεδρος, σημείωσαν αύξηση 20% κατά τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τα υψηλότερα επίπεδα του 2021, τάση που καταγράφεται και από άλλες εταιρείες οι οποίες νοικιάζουν πολυτελή σκάφη. «Οι ενοικιάσεις γιοτ είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς γιατί οι πελάτες μας θέλουν την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια αλλά και την ευελιξία που τους παρέχουν», αναφέρει η Φίσερ-Ρόζενταλ. Η εταιρεία της χρεώνει 150.000 δολάρια μόνο για την εγγραφή στην υπηρεσία της, που είναι αποκλειστικά για μέλη, μέσω της οποίας μπορούν να ενοικιαστούν μεγάλες θαλαμηγοί οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι Αμερικανοί αποτελούν βασικούς πελάτες, καλύπτοντας έτσι το κενό που έχουν αφήσει πλούσιοι Ρώσοι οι οποίοι δεν ταξιδεύουν πλέον στον ίδιο βαθμό λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενδεικτικά, η Φίσερ-Ρόζενταλ ανέφερε πως ένα ζευγάρι από την Αμερική απόλαυσε τόσο πολύ την κρουαζιέρα στην Ελλάδα και στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, που έκανε σχεδόν αμέσως μετά κράτηση για να πάει στην Ιταλία, προσκαλώντας και την παρέα του. Η Fisher-Yachts η οποία πουλάει, διαχειρίζεται σούπερ γιοτ και κανονίζει charters, έχει νοικιάσει κατά το πρώτο εξάμηνο περίπου 500 ιδιωτικές θαλαμηγούς, σύμφωνα με τον διευθυντή μάρκετινγκ και ανάπτυξης της επιχείρησης Μαρκ Ντούνκαν. Οι κρατήσεις σημείωσαν άνοδο 32% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προέρχεται από Αμερικανούς, αρκετοί εκ των οποίων, σύμφωνα με τον ίδιο, νοικιάζουν γιοτ για πρώτη φορά. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την εταιρεία Spectrem Group, ο αριθμός των Αμερικανών με περιουσία από 1 έως και 5 εκατομμύρια αυξήθηκε το 2021 κατά 8% και αφορά πλέον πάνω από 12 εκατ. νοικοκυριά, ενώ ο αριθμός όσων έχουν περιουσία αξίας 25 εκατ. και άνω αυξήθηκε κατά 18%.

Οι CEO «ψηφίζουν» διακοπές με σούπερ γιοτ-1
Φωτ. Shutterstock.

«Oι πελάτες μας είναι άτομα με υψηλά εισοδήματα τα οποία διευθύνουν τράπεζες και hedge funds», επισήμανε η Φίσερ-Ρόζενταλ. «Εχουν βγάλει αρκετά χρήματα τα τελευταία χρόνια. Τώρα επιθυμούν να ταξιδέψουν ξανά και θέλουν το καλύτερο». Σύμφωνα με τον κ. Ντούνκαν, πλέον οι πελάτες είναι και μικρότερης ηλικίας, καθώς ο μέσος όρος είναι κοντά στα 50, όταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες κινούνταν στα 60-65 έτη. Φέτος, περίπου το 35% των πελατών ήταν καινούργιοι, ποσοστό που προηγουμένως κινούνταν κοντά στο 15%.

Οι κρουαζιέρες στις οποίες ταξιδεύουν και διάφορες γενιές που ανήκουν στην ίδια οικογένεια είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλείς. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μπορούσε ο κόσμος να είναι με την οικογένειά του», τόνισε ο κ. Ντούνκαν. «Τα γιοτ είναι αρκετά μεγάλα για όλους ώστε να είναι μαζί. Αντίθετα δηλαδή με το σπίτι, εδώ δεν είσαι κολλημένος σε ένα μόνο σημείο, ενώ μπορείς να ελέγξεις το περιβάλλον αλλά και να κάνεις τεστ κορωνοϊού σε όλους, εάν υπάρχει ανησυχία», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή