Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε άνοδο οδήγησε χθες τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άνοδο οδήγησε χθες τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης. Η μάλλον αναμενόμενη επιθετική κίνηση της Τράπεζας συνδυάστηκε χθες με την ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, που κατέστησε σαφές ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να εξακολουθήσει να αυξάνει το κόστος του δανεισμού. Ετσι, ο άμεσα ευνοημένος κλάδος, αυτός των τραπεζών, αντέδρασε άμεσα με άνοδο των τραπεζικών μετοχών.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας στο Reuters ο Σουμόιτ Κεντουρκάρ, στέλεχος της Optiver στο Αμστερνταμ, «όταν τα επιτόκια βρίσκονται πλέον σε θετικό πρόσημο, οι τράπεζες θα συγκεντρώνουν μεγαλύτερα κέρδη με τον δανεισμό». Ο ίδιος υπενθύμισε πως έως τώρα η ΕΚΤ μεριμνούσε να τις ανταμείψει επειδή δάνειζαν με αρνητικά επιτόκια, κάτι που τώρα δεν θα συμβαίνει, αλλά ούτε και θα τιμωρούνται για τα πρόσθετα έσοδά τους».

Οριακά σε αρνητικό πρόσημο με μικρές απώλειες 0,09% έκλεισε μόνον ο δείκτης της Φρανκφούρτης.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,51% που του έδωσαν κυρίως οι μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με τους σχετικούς δείκτες των δύο κλάδων να κλείνουν με κέρδη 2,3% και 1,2% αντιστοίχως. Στη διάρκεια της εβδομάδας, πάντως, ο EuroStoxx 600 έχει χάσει συνολικά 0,4% και αναμένεται να κλείσει την τέταρτη συναπτή εβδομάδα απωλειών.

Παράλληλα, ανέκαμψαν οι μετοχές των εταιρειών φυσικών πόρων, με τον δείκτη που παρακολουθεί τον κλάδο να κλείνει με άνοδο 1,5%, ενώ είχε προηγηθεί σημαντική υποχώρησή του την Τετάρτη εξαιτίας των ανησυχητικών στοιχείων για την οικονομία της Κίνας. Οι μετοχές που σημείωσαν πτώση χθες ήταν εκείνες των εταιρειών λιανικών πωλήσεων με τον δείκτη του κλάδου να υποχωρεί κατά 1,5%. Οριακά σε αρνητικό πρόσημο με μικρές απώλειες 0,09% έκλεισε μόνον ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρά κέρδη 0,33% όπως ακριβώς και ο CAC 40 του Παρισιού. Νωρίτερα οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν αντιδράσει στη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς την περιοριστική πολιτική με συντονισμένη υποχώρηση, αλλά γύρισαν σε θετικό πρόσημο αρκετή ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης. Το ίδιο συνέβη και με τους βασικούς δείκτες της Wall Street που το βράδυ κινούντο ανοδικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT