Δυσοίωνες προβλέψεις για τη βρετανική λίρα

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη βρετανική λίρα

Το νόμισμα έχει απολέσει σχεδόν το 10% της αξίας του από τις αρχές Ιουνίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποτίμηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 1985 έχει ανοίξει τη συζήτηση για μια δραματική πτώση, η οποία καταλήγει σε συντριβή της εμπιστοσύνης για τα περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας και σε μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.

Οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, οι αναλυτές, αλλά και οι πρώην επικεφαλής χάραξης νομισματικής πολιτικής εκτιμούν πως ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο. Το νόμισμα έπεφτε χθες στο 1,14 δολ. καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να τρομάζουν για την προοπτική της οικονομίας. Η βρετανική λίρα έχει απολέσει σχεδόν το 10% της αξίας της από τις αρχές Ιουνίου – πρόκειται για μεγάλη πτώση, για μία από τις μεγάλες οικονομίες ισχυρών νομισμάτων. Η δε Goldman Sachs αναμένει πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2023.

Οι κινήσεις της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας ελέγχονται προσεκτικά, καθώς ετοιμάζεται να μειώσει τους φόρους και να χρησιμοποιήσει πολλά δισ., τα οποία θα είναι επιπλέον δανεικά, για να χρηματοδοτήσει το «πάγωμα» στους λογαριασμούς ρεύματος. «Η αγορά κινείται πολύ γρήγορα και πολύ μακριά τις τελευταίες εβδομάδες, παρόλο που η οικονομική προοπτική είναι ζοφερή. Αυτό σημαίνει ότι επέρχεται ύφεση, η οποία θα είναι εντονότερη στη Βρετανία», ανέφερε ο Τσαρλς Ντίμπελ, επικεφαλής στη Mediolanum Asset Management, που στοιχηματίζει στην πτώση της λίρας. Σημειώνεται πως η Βρετανία έχει έρθει αντιμέτωπη με επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ θα αντιμετωπίσει τον επόμενο χρόνο έναν πληθωρισμό πολύ πιο επίμονο απ’ ό,τι σε κάποια άλλη μεγάλη οικονομία, προέβλεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Το νόμισμα είναι φθηνό, αλλά ίσως χρειάζεται να γίνει ακόμη πιο φθηνό, υπογραμμίζει ο Ντίμπελ. Αρκετοί οικονομολόγοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, προβλέπουν πως η βρετανική λίρα θα διολισθήσει σύντομα στο 1,10 δολ., κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση 4% από τα υφιστάμενα επίπεδα.

Η Capital Economics εκτιμά πως η στερλίνα μπορεί να φτάσει σε χαμηλά επίπεδα προσεγγίζοντας το 1,05 δολ. του Μαρτίου 1985. Bέβαια, το να σπεύσουμε να περιφρονήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας οφείλεται και στις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την άνοδο των τιμών των καυσίμων, αλλά και τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, ωθώντας έτσι τους επενδυτές να βρουν καταφύγιο στο δολάριο. Το ευρώ και το γιεν κινούνται σε ιστορικό χαμηλό δεκαετίας. Επίσης, η υποτίμηση της βρετανικής λίρας αναβιώνει συζητήσεις που είχαν γίνει την επομένη του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, το 2016, οι οποίες έλεγαν πως η χώρα συμπεριφέρεται σαν μια αναδυόμενη οικονομία με ένα πολύ ασταθές νόμισμα.

Αρκετοί επενδυτές διαφωνούν με τέτοιες συγκρίσεις και διατηρούν εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως η Τράπεζα της Αγγλίας. Βέβαια, η Deutsche Bank προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα πως ο κίνδυνος στο βρετανικό ισοζύγιο πληρωμών «δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί» υπό την πρωθυπουργία της κ. Τρας. Ο Αύγουστος ήταν ο χειρότερος μήνας για ορισμένες τιμές των βρετανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές έψαχναν να τα ξεφορτωθούν. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της βρετανικής κυβέρνησης αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα και κινήθηκε στην περιοχή του 3,15%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή