Ο πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια στην ΕΚΤ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια στην ΕΚΤ

Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αρχικώς αναμενόταν, παραδέχεται η κεντρική τράπεζα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Ως αντίδραση στην αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 9,1%, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει ποτέ. Η ΕΚΤ έδωσε το μήνυμα πως, σε συνέχεια της αύξησης που έκανε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, θα αυξήσει σημαντικά κι άλλο τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις της.

Ωστόσο, δεν κινείται σταδιακά στο πέρασμα προς την ποσοτική σύσφιγξη.

Προς έκπληξή μας, η ΕΚΤ τώρα αναμένει πως θα σημειωθεί υψηλότερος πληθωρισμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αναιμική, σε επίπεδα που δεν έχουμε δει ξανά. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει απλώς στασιμότητα στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, αντί για τη σοβαρή ύφεση που προβλέπουμε εμείς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τώρα εκτιμά πως τα επίπεδα του πληθωρισμού θα φτάσουν στο 8,1% το 2022, 5,5% το 2023 και 2,3% το 2024, θα κινούνται δηλαδή σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο. Σημειώνεται πως τον Ιούνιο οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό διαμορφώνονταν στο 6,8%, 3,5% και 2,1%, αντιστοίχως.

Επιπλέον, και για το 2024 τώρα αναμένει πληθωρισμό πάνω από τον στόχο που έχει θέσει. Ακόμη φαίνεται πιθανόν πως εάν η ΕΚΤ συνειδητοποιήσει το βάθος της ύφεσης που εμείς πιστεύουμε ότι θα σημειωθεί, τότε μπορεί να «παγώσει» τις αυξήσεις των επιτοκίων κάποια στιγμή στις αρχές του 2023. Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ σημείωσε πως εάν η ζήτηση μειωθεί, τότε αυτό θα περιορίσει και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε πως ορισμένοι κίνδυνοι που μέλη της ΕΚΤ είχαν συμπεριλάβει σε ένα εναλλακτικό σενάριο για ενδεχόμενη ύφεση έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Παρόλο που οι τιμές ενέργειας και τροφίμων καθώς και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των καταναλωτών θα έχουν πολύ μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό αλλά και στο βάθος της επικείμενης ύφεσης σε σχέση με τη νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ έδειξε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως θέλει να πολεμήσει τον πληθωρισμό. Βάσει των τελευταίων αποφάσεων της ΕΚΤ προκύπτει πως η τράπεζα δεν έδωσε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο πολύ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια.

Το μήνυμα όμως που εξέπεμπε η ανακοίνωση της ΕΚΤ, αλλά και η αναφορά της κ. Λαγκάρντ σε περαιτέρω αυξήσεις σε «αρκετές συνεδριάσεις», θα μπορούσε να αφήσει να εννοηθεί πως θα γίνουν τουλάχιστον δύο επιπλέον αυξήσεις και όχι πέντε.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.