Διαγωνισμός για το κτίριο του πρώην Εφετείου

Διαγωνισμός για το κτίριο του πρώην Εφετείου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2018 χρονολογείται η προσπάθεια αξιοποίησης του κτιρίου «φαντάσματος» του ΕΦΚΑ στην οδό Σωκράτους 65-67, πλησίον της πλ. Ομονοίας. Ο λόγος για το πρώην Εφετείο Αθηνών, το οποίο είχε πρωτολειτουργήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ως ξενοδοχείο με την ονομασία Ambassadeur. Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η πραγματοποίηση ενός ακόμα διαγωνισμού για τη μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, μέσω της διαδικασίας της μακροχρόνιας παραχώρησης εκμετάλλευσης για περίοδο 40 ετών (30 + 10). Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα ορίζεται σε 30.000 ευρώ, ενώ ο επενδυτής θα πρέπει να υλοποιήσει εργασίες ύψους τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου των 10.247 τ.μ. Πάντως, στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται πως το μέγεθος του ακινήτου λειτουργεί εις βάρος της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς αυξάνονται σημαντικά τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επαναλειτουργία του, παράλληλα βέβαια και με το επενδυτικό ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης.

Εκτός ρωσικής αγοράς η Intracom Telecom

Την ολική απόσυρση από τη ρωσική αγορά της Intracom Telecom επισφράγισε η πρόσφατη πώληση της εκεί θυγατρικής Intracom Svyaz. Ο πολυεθνικός όμιλος που προμηθεύει τηλεπικοινωνιακά συστήματα και λύσεις είχε πάψει να δραστηριοποιείται στη ρωσική αγορά από την έναρξη της επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. στις 25 Φεβρουαρίου. Η Intracom Svyaz, από την ίδρυσή της το 2002, αποτελούσε θυγατρική της Intracom Telecom, ενώ ο όμιλος είχε μακροχρόνια παρουσία στη Ρωσική Ομοσπονδία από το 1998 μέσω γραφείου αντιπροσωπείας στη Μόσχα.

Παράταση διαβούλευσης για τον κλάδο των κατασκευών

Παρατείνεται, όπως αναμενόταν άλλωστε, η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης επί των δεύτερων απόψεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών. Η διαδικασία, όπως ανακοίνωσε η Ε.Α., που έληγε χθες παρατείνεται για δύο ακόμη εβδομάδες, έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Εξέλιξη αναμενόμενη, ειδικά, καθώς η Ε.Α. δημοσιοποίησε τις απόψεις της λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και συγκεκριμένα στις 9 Αυγούστου 2022, σε «νεκρό χρόνο», δηλαδή, για τα ελληνικά δεδομένα.

Οργανωτικές αλλαγές στην ΑΑΔΕ 

Σε φάση αναδιοργάνωσης φαίνεται ότι βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να συσταθούν νέες διευθύνσεις για τον καλύτερο έλεγχο και την οργάνωση των υφιστάμενων υπηρεσιών. Μάλιστα, ακούγεται ότι στις προθέσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ είναι να δημιουργήσει μία νέα υπηρεσία, η οποία θα έχει στον έλεγχό της όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες που υπάρχουν σήμερα. Παράλληλα, αναμένεται να διαλυθούν τα νομικά τμήματα των εφοριών και να δημιουργηθεί κεντρικά μία νέα διεύθυνση που θα επιλύει όλα τα θέματα που κατευθύνονταν μέχρι σήμερα σε κάθε ΔΟΥ. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα τα νομικά τμήματα των ΔΟΥ αποτελούσαν τη μεγάλη πληγή και καθυστερούσαν τη διεκπεραίωση πολλών υποθέσεων.

Το επόμενο βήμα για τον φορέα ακινήτων

Διορία για τις 19 Σεπτεμβρίου έλαβαν τα έξι επενδυτικά κεφάλαια που έθεσαν υποψηφιότητα για την ανάληψη της διαχείρισης του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, προκειμένου να καταθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών τα αναγκαία έγγραφα και να πιστοποιήσουν έτσι τη συμμετοχή τους στη διαγωνιστική διαδικασία. Ο φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου και τα funds που εξέφρασαν ενδιαφέρον είναι τα Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge, Bayview και CRC. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα απαιτήσει ένα τουλάχιστον χρόνο ακόμη, και για αυτό το υπουργείο Οικονομικών προωθεί το ενδιάμεσο πρόγραμμα που προβλέπει την επιδότηση από το κράτος με ποσό από 70 έως 210 ευρώ –ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη– της δόσης του δανείου του που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία για χρονικό διάστημα έως 15 μήνες. Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 13 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή