Ποιους αφορά η αύξηση των συντάξεων

Ποιους αφορά η αύξηση των συντάξεων

Οι νέες αυξημένες συντάξεις θα φανούν στο τέλος Μαρτίου, με τις συντάξεις Απριλίου, και το πρώτο τρίμηνο θα δοθεί αναδρομικά.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις ακόμη και πάνω από 6% θα δουν το 2023 στις συντάξεις τους σχεδόν τα 2/3 των συνταξιούχων, στο πλαίσιο των ήδη νομοθετημένων αυξήσεων, που θα δοθούν όμως για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η αύξηση των συντάξεων βρέθηκε στην κορυφή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Oπως άλλωστε επισήμανε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, οι αυξήσεις θα αφορούν πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, ήτοι τα 2/3 του συνόλου των συνταξιούχων. Το υπόλοιπο 1/3, δηλαδή περίπου 850.000, θα δει μόνο λογιστικές αυξήσεις, αφού η ύπαρξη προσωπικής διαφοράς ροκανίζει ή και εξαφανίζει τις αυξήσεις. Αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά τους θα δουν οι συνταξιούχοι και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αναλυτικά, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αφορούν το 2023, θα δοθούν όμως από την άνοιξη, καθώς ο νόμος ορίζει πως το τελικό ποσοστό θα προκύψει από το 50% του πληθωρισμού που θα γνωστοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου του 2023 και το 50% της αύξησης του ΑΕΠ που θα δημοσιοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2023. Ετσι, οι νέες αυξημένες συντάξεις θα φανούν στο τέλος Μαρτίου, με τις συντάξεις Απριλίου, και το πρώτο τρίμηνο θα δοθεί αναδρομικά.

Στον αντίποδα, από τη σύνταξη Ιανουαρίου, στο τέλος Δεκεμβρίου, θα πρέπει να φανεί το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής. Προσοχή όμως. Σε αυτή την περίπτωση η μείωση αφορά συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια 276 ευρώ λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αν και οι αυξήσεις αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων, στην τσέπη αυξήσεις θα δουν όσοι συνταξιούχοι έχουν μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά. Πρόκειται κυρίως για το σύνολο των νέων συνταξιούχων, που αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016, αλλά και παλαιών, που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή που η προσωπική διαφορά τους είναι πολύ μικρή. Για παράδειγμα, εάν ένας παλαιός συνταξιούχος διατηρεί προσωπική διαφορά 15 ευρώ και προκύπτει συνολικό ποσό αύξησης 50 ευρώ για τη σύνταξή του, θα λάβει πραγματική αύξηση 35 ευρώ.

 

Ποιους αφορά η αύξηση των συντάξεων-1

Οι νέες αυξημένες συντάξεις θα φανούν στο τέλος Μαρτίου, με τις συντάξεις Απριλίου, και το πρώτο τρίμηνο θα δοθεί αναδρομικά.

Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν παρά λογιστικά τις όποιες αυξήσεις, αφού διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Για παράδειγμα, παλαιός συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 100 ευρώ, σε περίπτωση αύξησης σύνταξης 50 ευρώ θα μειώσει την προσωπική διαφορά του στα 50 ευρώ. Σε επόμενη αύξηση κοντά στα 60 ευρώ θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά του και θα λάβει 10 ευρώ πραγματική αύξηση.

Στην πράξη εκτιμάται ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 50-60 ευρώ δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Θα έχουν βέβαια κι αυτοί μια… ωφέλεια, καθώς με τη μείωση της προσωπικής διαφοράς κερδίζουν έδαφος ώστε να δουν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους, το 2024.

Να σημειωθεί ότι επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά τους και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή