Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους

500.000 υπάλληλοι θα δουν από το νέο έτος αύξηση από 22 ευρώ ετησίως έως 676 ευρώ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% του Ταμείου Πρόνοιας, τη διευθέτηση των μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ εξειδίκευσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους-1

Ειδικότερα, τα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπουν:

• Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους. Το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 202 εκατ. ευρώ.

• Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 υπαλλήλους, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Ενοπλες Δυνάμεις

Διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είναι:

– Η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης.

– Η επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού.

– Η έκδοση απόφασης για καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

500.000 υπάλληλοι θα δουν από το νέο έτος αύξηση από 22 ευρώ ετησίως έως 676 ευρώ.

– Η ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.

• Αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Γιατροί

• Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%.

Σημειώνεται ότι σήμερα (με βάση τον νόμο 4472 του 2017), ο βασικός μηνιαίος μισθός του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ ξεκινάει από 1.199 ευρώ για τον ειδικευόμενο γιατρό, από 1.484 ευρώ για τον επιμελητή Β΄, από 1.713 ευρώ για τον επιμελητή Α΄, από 1.808 ευρώ για τον διευθυντή και από 1.903 ευρώ για τον συντονιστή διευθυντή και αυξάνεται με βάση τα έτη εργασίας στη θέση.

Πέρα από τον βασικό μισθό παρέχονται και επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις εφημεριακού έργου. Είναι ενδεικτικό ότι το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης στους γιατρούς ξεκινάει από 230 ευρώ μηνιαίως για ειδικευόμενο και φτάνει τα 340 ευρώ μηνιαίως για συντονιστή διευθυντή.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, «οι παρεμβάσεις αφορούν, κατά ένα μέρος, αύξηση του βασικού μισθού κατά 5%, την αύξηση του επιδόματος της νοσοκομειακής απασχόλησης κατά 120 ευρώ και την αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.

Εδώ, είναι σημαντικό ότι το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης δεν θα συγχωνευτεί με την προσωπική διαφορά, δηλαδή όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα δουν την αύξηση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης».

Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΕΣΥ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ (2018 και 2022) και του Αρείου Πάγου (2022) για επαναφορά των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2012, πριν δηλαδή την εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του δεύτερου μνημονίου. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κάνει λόγο για «εμπαιγμό», σημειώνοντας ότι οι μειώσεις από τις περικοπές των μνημονίων φτάνουν έως και το 40% στον βασικό μισθό των γιατρών του ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT