Γερμανία: Υφεση το 2023 λόγω της ενεργειακής κρίσης

Γερμανία: Υφεση το 2023 λόγω της ενεργειακής κρίσης

Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3%, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται στο 9,3%

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία, όπως αποτυπώνονται στις εκτιμήσεις του έγκριτου ινστιτούτου οικονομικών ερευνών του Μονάχου Ifo, το οποίο έκανε στροφή 180 μοιρών σε όσα είχε προβλέψει μόλις πριν από τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος, διότι η μεγάλη αύξηση του κόστους της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εξανεμίζει τις ευκαιρίες ανάκαμψης μετά τα lockdowns εξαιτίας της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το γερμανικό ινστιτούτο είχε προβλέψει τον Ιούνιο ανάπτυξη 3,7% για το 2023, αλλά σήμερα πλέον αναφέρει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 0,3%. Την ίδια στιγμή αναθεωρεί προς τα άνω την εκτίμησή του για τον πληθωρισμό του προσεχούς έτους δραστικά κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,3%. Αναφορικά τώρα για το 2022, το Ifo υποβάθμισε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 1,6% από το 2,5% του Ιουνίου και αύξησε την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στο 8,1% από 6,8%. «Η μείωση στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, καθώς και οι σημαντικές αυξήσεις τιμών που προκάλεσε, σπέρνουν τον όλεθρο στην οικονομική ανάπτυξη η οποία εμφανίστηκε μετά την πανδημία του κορωνοϊού», δήλωσε ο Τίμο Βολμερσχόιζερ, διευθυντής οικονομικών προβλέψεων του Ifo.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι ιδιαίτερα σκληρό για τους καταναλωτές, επειδή οι προμηθευτές ενέργειας προσαρμόζουν τις τιμές τους, ανταποκρινόμενοι στις υψηλές δαπάνες προμηθειών, οδηγώντας τον πληθωρισμό γύρω στο 11%, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Ως αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά θα δουν την αγοραστική δύναμή τους να μειώνεται, ενώ το κυβερνητικό πακέτο μέτρων ανακούφισης θα μετριάσει το πλήγμα, αλλά αποτυγχάνει μακράν να το αντισταθμίσει, ανέφερε το ινστιτούτο. «Η απώλεια αγοραστικής δύναμης, όπως μετράται από τη μείωση στον πραγματικό κατά κεφαλήν μισθό φέτος και το επόμενο έτος κατά περίπου 3% κάθε χρονιά, είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο αφότου εισήχθη το τρέχον σύστημα εθνικών λογαριασμών το 1970», δήλωσε ο Βολμερσχόιζερ. Οι αυξήσεις των τιμών θα εξασθενήσουν σταδιακά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους –υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει αρκετό φυσικό αέριο τον χειμώνα– και οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται την άνοιξη του 2023 το αργότερο, ανέφερε το ινστιτούτο. Για το 2024 το Ifo, που ανήκει σε ομάδα ινστιτούτων, οι εκτιμήσεις των οποίων αποτελούν τη βάση για τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης της Γερμανίας, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% και πληθωρισμό στο 2,5%. Σημειωτέον πως η γερμανική οικονομία αυξήθηκε ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο, ενισχυμένη από την αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και της κυβέρνησης.

Το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα είναι ιδιαίτερα σκληρό για τους καταναλωτές, εκτιμά το ινστιτούτο οικο- νομικών ερευνών του Μονάχου, Ifo.

Επιβράδυνση στη Βρετανία

​​​​​​Την ίδια στιγμή η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε τον Ιούλιο με ρυθμό βραδύτερο του αναμενομένου, εμφανίζοντας αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 0,2% σε σχέση με τον Ιούλιο και έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,4%. Για τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τον Ιούνιο, πάντως, η οικονομία της χώρας είχε μία περιστολή της τάξεως του 0,6%, δηλαδή σε έναν μήνα όπου υπήρχαν δύο ημέρες επίσημων αργιών για τον εορτασμό των 70 χρόνων της (αποθανούσης πλέον) βασίλισσας Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο. Εκπρόσωπος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι οι καλοκαιρινές διακοπές δεν επηρέασαν την πορεία της οικονομίας. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών και ειδικότερα μία ελαττωμένη ζήτηση ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών», ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία.

Τον Αύγουστο από μέρους της η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προβλέψει ότι στα τέλη της χρονιάς αυτής η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα περιπέσει σε ύφεση, παραμένοντας εντός αυτής της συνθήκης έως τις αρχές του 2024. Η δεδομένη εκτίμηση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και του δείκτη του πληθωρισμού συνολικά. Δυσμενώς στο όλο μείγμα θα επιδράσει και η αναστάτωση από τον θάνατο της βασίλισσας. Πάντως, η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ένα τεράστιο πακέτο στήριξης προς τα νοικοκυριά, υποσχόμενη να περιορίσει τη συνεχή κλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας, θέλοντας να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρού πλήγματος στην οικονομία – η υποσχόμενη δέσμη μέτρων εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 100 δισ. στερλίνες ή και περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή