Η ακριβή ενέργεια φέρνει ύφεση στη Γερμανία

Η ακριβή ενέργεια φέρνει ύφεση στη Γερμανία

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει έως την άνοιξη του 2023

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Γερμανίας, υποβοηθούμενη από την ανάκαμψή της μετά την πανδημία, διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Αλλά κυρίως εξαιτίας της υπερβολικά μεγάλης αύξησης στο ενεργειακό κόστος, η Γερμανία ίσως περιέρχεται σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο. Ενδεχομένως δε να διαρκέσει έως το τέλος της περιόδου, που είναι αναγκαία η θέρμανση, ήτοι έως την άνοιξη του 2023. Τα αποτελέσματα της έρευνας Σεπτεμβρίου από το οικονομικό ινστιτούτο ZEW δείχνουν αυτή την απογοητευτική προοπτική. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομία το προσεχές εξάμηνο εξασθένησε στις -61,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις -55,3 μονάδες τον Αύγουστο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά του από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 – τότε είχε φθάσει τις -63,9 μονάδες, ενώ συγκριτικά με τις -49,5 μονάδες στην κρίση του κορωνοϊού τον Μάιο του 2020, είναι σαφώς χαμηλότερα. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες είχε διατηρηθεί σε κάπως καλύτερη κατάσταση, είχε ακόμα σοβαρότερη κάμψη στις -60,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι -47,6 μονάδων τον Αύγουστο. Κι ενώ η ύφεση θα οξύνεται τους επόμενους μήνες, η εκτίμηση των τρεχουσών συνθηκών ενδεχομένως να επιδεινωθεί κι άλλο. Επί του παρόντος, απέχει ακόμη από τα ναδίρ προηγούμενων κρίσεων, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Αναφορικά τώρα με τον πληθωρισμό, ο δείκτης προσδοκιών, βάσει του ινστιτούτου ZEW, ενισχύθηκε στις -9,7 μονάδες από τις -21,9 τον Αύγουστο. Αν και η διαφορά μεταξύ των απαισιόδοξων και των αισιόδοξων αναλυτών συρρικνώνεται, οι περισσότεροι εξ αυτών εξακολουθούν να αναμένουν μέσα στο προσεχές εξάμηνο τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται σε σύγκριση με τα τωρινά υψηλότατα επίπεδά του. Κατά τη δική μας εκτίμηση, ο πληθωρισμός πιθανώς να εκτιναχθεί σε ετήσια βάση και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα πέραν του 10%, αφότου ορισμένες παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, όπως η μείωση του φόρου καυσίμων και μια ειδική έκπτωση στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, έληξαν. Επιπλέον, η μετακύλιση των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου στο καταναλωτικό κοινό κάθε άλλο παρά ολοκληρώθηκε.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει έως την άνοιξη του 2023.

Τέλος, για τη μεταποίηση και τις κατασκευές οι προσδοκίες κερδοφορίας εξασθένησαν περισσότερο και σε χαμηλότερα επίπεδα τον Σεπτέμβριο από ό,τι για άλλους κλάδους, βάσει του ΖΕW. Αυτοί οι κλάδοι είναι άμεσα εκτεθειμένοι στο υψηλότερο κόστος της ενέργειας και ορισμένων άλλων υλικών. Αποκαρδιωτικές είναι οι προοπτικές και για το λιανεμπόριο και τα καταναλωτικά αγαθά, επειδή τα νοικοκυριά ασφυκτιούν υπό το βάρος των τιμολογίων ρεύματος και μάλλον θα αποφύγουν άλλες δαπάνες πέραν των ανελαστικών.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή