Πλαφόν στις τιμές του ρεύματος σπεύδει να εφαρμόσει η Γερμανία

Πλαφόν στις τιμές του ρεύματος σπεύδει να εφαρμόσει η Γερμανία

Επιπλέον δίνει εγγυήσεις δανείων 67 δισ. ευρώ σε εταιρείες ενέργειας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας, θα χρησιμοποιήσει η Γερμανία για εγγυήσεις δανείων σε εταιρείες ενέργειας, που δυσκολεύονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς κινείται προς την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος. Οι εγγυήσεις που θα δοθούν στις ενεργειακές εταιρείες υπολογίζεται πως θα ανέρχονται σε περίπου 67 δισ. ευρώ, ενώ η όλη διαδικασία θα τελεί υπό την επίβλεψη της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Το σχέδιο, το οποίο έχει καταρτιστεί για να βοηθήσει τις ενεργειακές εταιρείες που αναγκάζονται να πληρώσουν υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου λόγω των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία, πρόκειται να εγκριθεί από την κυβέρνηση Σολτς σε τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα Τετάρτη.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης επειδή η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. Υπό το πρίσμα αυτό επιτείνονται οι ανησυχίες ότι η Γερμανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα χρεοκοπιών συνεπεία της κρίσης. Την ίδια στιγμή, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε χθες ότι η Γερμανία θα εφαρμόσει γρήγορα ένα ανώτατο όριο τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα το προωθήσουμε τώρα με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις από το βάρος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο καγκελάριος. Το σχέδιο εγγύησης δανείων είναι ξεχωριστό από ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, που είχε στόχο εν μέρει να βοηθήσει τις ενεργειακές εταιρείες που αντιμετωπίζουν μεγάλη πτώση στην αξία των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Το σχέδιο εγγυήσεων θα τελεί υπό την επίβλεψη της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW.

Η Γερμανία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να στηρίξουν τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, εξαιτίας των ανησυχιών τους μήπως προκληθεί ένα φαινόμενο ανάλογο με εκείνο της Lehman Brothers στην αγορά ενέργειας. Η νορβηγική εταιρεία Equinor προειδοποίησε προ ημερών ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας κινδυνεύει να καταρρεύσει υπό το βάρος της πτώσης της αξίας των επενδυτικών της χαρτοφυλακίων, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 1,5 τρισ. δολάρια.

Από πλευράς του ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς προσπάθησε να καθησυχάσει τη γερμανική βιομηχανία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα ρευστότητας. «Εχουμε διαθέσει και έχουμε επεκτείνει ένα προστατευτικό δίχτυ για τις εταιρείες που πλήττονται ιδιαίτερα», είπε σε ομιλία του σε συνέδριο της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών BDA στο Βερολίνο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια από την KfW, προγράμματα εγγυήσεων και βοήθεια για τις εταιρείες έντασης ενέργειας, είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή