Βρετανία: Σε χαμηλό 48 ετών το επίπεδο ανεργίας

Βρετανία: Σε χαμηλό 48 ετών το επίπεδο ανεργίας

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974 υποχώρησε ο δείκτης της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και ο λόγος δεν είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν εργασία, αλλά ίσα ίσα συμβαίνει το αντίθετο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974 υποχώρησε ο δείκτης της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και ο λόγος δεν είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν εργασία, αλλά ίσα ίσα συμβαίνει το αντίθετο. Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στη χώρα περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 3,6% των ενηλίκων ήταν άνεργοι και αναζητούσαν δουλειά το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 3,8% των προηγούμενων τριών μηνών, ενώ αναλυτές και οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πως το ποσοστό θα έμενε αμετάβλητο. Η μείωση της ανεργίας, οπότε, αποδίδεται στην αιφνίδια αύξηση των ανθρώπων που ταξινομούνται ως οικονομικά ανενεργοί ή μη αναζητούντες εργασία. Την προαναφερθείσα περίοδο συνολικά 194.000 άτομα εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό, λόγω αύξησης των μακροχρόνιων ασθενειών και των νέων που στράφηκαν στις σπουδές τους. Οι πραγματικοί μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό μειώθηκαν κατά 2,8% το τρίμηνο με λήξη τον Ιούλιο, δηλαδή λιγότερο από ό,τι είχαν υποχωρήσει τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Οι κενές θέσεις εργασίας περιεστάλησαν κατά 34.000 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το καλοκαίρι του 2020. Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει στο πρακτορείο Βloomberg o Tόνι Γουίλσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασιακών Μελετών. «Για μια κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να περιορίσει τη φορολογία για να ενισχύσει την ανάπτυξη, τα σημερινά δεδομένα δημιουργούν πονοκέφαλο. Διότι εάν δεν κινητοποιηθούμε περισσότερο να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στην αγορά εργασίας, τότε οι οποιεσδήποτε φοροαπαλλαγές απλά και μόνο θα κλιμακώσουν τον πληθωρισμό περαιτέρω και θα διατηρήσουν περισσότερο τα υψηλά επιτόκια». Η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας σκοπεύει να τονώσει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης, ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα ευρύτατο πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων στερλινών, με αποδέκτες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν το άχθος των συνεχώς διογκούμενων λογαριασμών ρεύματος. Συν τοις άλλοις, η αποχώρηση των ανθρώπων από την αγορά εργασίας δείχνει ξεκάθαρα το πρόβλημα των εργοδοτών να καλύψουν τις κενές θέσεις, κάτι που τους υποχρεώνει να αυξήσουν τις αποδοχές. «Η κρίση του επιχειρείν επιδεινώνεται, ενώ οι ίδιες οι εταιρείες καταβάλλουν καθετί δυνατό να επιβιώσουν σε αυτή την αντίξοη εποχή με τα αυξανόμενα κόστη. Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν και μία ιδιαζόντως ανελαστική αγορά εργασίας, παράγοντας που επηρεάζει ακόμη περισσότερο την ικανότητά τους να αναπτύσσονται», παρατηρεί, τέλος, η Τζέιν Γκράτον, διευθύντρια πολιτικής στο βρετανικό Επιμελητήριο Εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT