Βρετανία: Η οικονομία, το μεγάλο στοίχημα της Λιζ Τρας

Βρετανία: Η οικονομία, το μεγάλο στοίχημα της Λιζ Τρας

Δεσμεύεται για ένα δαπανηρό πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεδομένων των συνθηκών η επιλογή της είναι σωστή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας σηματοδοτεί μια ολόκληρη νέα προσέγγιση στην οικονομική πολιτική της χώρας. Μόλις προ ολίγων ημερών ανέλαβε τα ηνία, ωστόσο και οι σαφείς λεπτομέρειες της πολιτικής αυτής δεν είναι πρακτικά διαθέσιμες. Παρά ταύτα υπάρχουν σημεία αιχμής και ενδιαφέροντος. Η εξασφάλιση της ηγεσίας των Συντηρητικών αποδίδεται στο ότι η Λιζ Τρας εξευμένισε τη βάση του κόμματος, υποσχόμενη να μην προβεί σε παροχές για να στηρίξει όσα νοικοκυριά δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στους ακριβούς λογαριασμούς ρεύματος. Εντούτοις, η πρώτη της κίνηση ως πρωθυπουργού ήταν να ανακοινώσει το σχέδιο «για εγγυημένη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια», όπερ σημαίνει πως εάν το εν λόγω μέτρο συνδυαστεί με προηγηθείσες πρωτοβουλίες, μάλλον θα αποτρέψει οποιαδήποτε σοβαρή αύξηση στους λογαριασμούς την επόμενη διετία – πρόκειται για την έκπτωση στις χρεώσεις ενέργειας κατά 400 λίρες και μια προσωρινή άρση των πράσινων φόρων. Συν τοις άλλοις, η νέα πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στήριξη και στις εταιρείες επί εξάμηνο, αν και κάποιας μορφής γενναιόδωρη βοήθεια ενδέχεται να παραταθεί περισσότερο. Το τελικό κόστος των ανωτέρω μέτρων θα εξαρτηθεί από το πώς οι τιμές στις αγορές θα εξελιχθούν στον ορίζοντα της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, εάν επαληθευθούν οι γενικόλογες εκτιμήσεις ότι θα φθάσει η κρατική παρέμβαση τα υψηλά επίπεδα των 150 δισ. στερλινών, τότε θα αποδειχθεί δύο φορές και πλέον δαπανηρότερη από όσο κόστισε στο Λονδίνο η πανδημία του κορωνοϊού με το πρόγραμμα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Πρόκειται, συνεπώς, για ορθή πολιτική; Ναι, διότι οι ανησυχίες για το κόστος ζωής δεν πρόκειται να εξανεμιστούν σύντομα και ίσως να αποπροσανατολίσουν τη νέα πρωθυπουργό από τους δύο μείζονες και αλληλοεπικαλυπτόμενος στόχους της, ήτοι την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και τη νίκη στις προσεχείς εκλογές. Το να χορηγήσει πολλά κονδύλια για να κατευνάσει τις δεινές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα την αποδεσμεύσει και θα μπορέσει να εστιάσει στις άλλες πολιτικές, καθώς και να τονώσει τη δημοτικότητα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις. Ο δε νέος υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ είναι αποδοτικός, φίλα προσκείμενος προς τις αγορές και γνωρίζει καλά τα οικονομικά. Δεν παύει, βέβαια, να είναι και πολιτικός και, ως εκ τούτου, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα μήπως υποχρεώσει την Τρας να ακολουθήσει την οδό της σφιχτής πολιτικής, εάν ο πληθωρισμός διογκώνεται ή μήπως συνταχθεί με το Συντηρητικό Κόμμα του καιρού του και αναλάβει ρόλο βοηθητικό της πρωθυπουργού. Η απόφασή του να καθοδηγήσει τα στελέχη να επικεντρωθούν στην κατάρτιση προτάσεων για την αύξηση του ΑΕΠ ετησίως στο 2,5% θα έχει ευνοϊκή απήχηση στην εκλογική βάση.

* Ο κ. Καλούμ Πίκερινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή