Ενισχύεται αισθητά η εξωστρέφεια της οικονομίας

Ενισχύεται αισθητά η εξωστρέφεια της οικονομίας

Ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Alpha Bank με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου του 2022 από την ΕΛΣΤΑΤ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Alpha Bank με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου του 2022 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Οπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, η αξία των εξαγωγών –τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών– έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι σήμερα, ενώ επιπλέον η διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια, με τις εξαγωγές αγαθών να κερδίζουν έδαφος έναντι των εξαγωγών υπηρεσιών.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που συνδέεται και με την άνοδο των επενδύσεων και ειδικότερα στο πεδίο της έρευνας και τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αναφέρει το δελτίο της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος) επισημαίνουν τα εξής:

1. Η ονομαστική αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε σωρευτικά κατά 52% το 2021 σε σύγκριση με το 2010, με την άνοδο των εξαγωγών αγαθών να φθάνει το 93,3%. Σημειώνεται ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ο πληθωρισμός ήταν μόλις 0,6% κατά μέσο όρο.

Την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σημαντικά η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, σημειώνει σε έκθεσή της η Alpha Bank.

2. Ως ποσοστό του ΑΕΠ οι εξαγωγές σχεδόν διπλασιάστηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο σε 40,6% το 2021 από 21,8% το 2010, γεγονός που αποδίδεται πάντως εν μέρει και στη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ τη συγκεκριμένη περίοδο εξαιτίας της ύφεσης.

3. Το μερίδιο των εξαγωγών αγαθών αυξήθηκε πάνω από το 50% του συνόλου των εξαγωγών τη διετία 2020-2021. Αυτό ήταν αποτέλεσμα τόσο της αύξηση των εξαγωγών αγαθών όσο και της πτώσης των εξαγωγών υπηρεσιών που επέφερε η πανδημία.

4. Οι εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν σημαντικά ως ποσοστό του συνόλου των βιομηχανικών εξαγωγών από 9,1% το 2007 σε 13,2% το 2020.

Αναλύοντας τα στοιχεία του ΑΕΠ του α΄ εξαμήνου, το δελτίο της Alpha Bank σημειώνει την εντυπωσιακή άνοδό του κατά 7,8%, με την ιδιωτική κατανάλωση να αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της, καθώς αυξήθηκε κατά 11,4% συνεισφέροντας 7,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρηθεί ισχυρός και το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, με αρωγό, όπως αναφέρουν, τις εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού αλλά και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και επομένως της ιδιωτικής κατανάλωσης που είναι συγκριτικά με το ΑΕΠ από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή