Η αναγκαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η αναγκαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Εκτός από τις επενδύσεις, ένα σημαντικό σημείο της διαδικασίας που χρήζει βελτίωσης είναι οι αδειοδοτήσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργειακή κρίση που βιώνει τόσο η χώρα μας όσο και ολόκληρος ο πλανήτης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει επαναφέρει με επιτακτικό τρόπο στο προσκήνιο τη λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε μια νέα εποχή, φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και με σημαντική μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, γεγονός που κοστίζει υπέρμετρα ετησίως στην ελληνική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Το φυσικό αέριο, ακόμη και να μειωθεί δραστικά η τιμή του έπειτα από κάποια εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία, δεν λύνει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, καθώς πρόκειται για ένα ενεργοβόρο και μεταβατικό καύσιμο, που δεν συνάδει με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχει ήδη υπογράψει η χώρα ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η αύξηση της παραγωγικής δυναμικής τους σε όλη την επικράτεια, φαντάζει ως η μόνη βιώσιμη πρακτική αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας, έτσι ώστε να ενισχυθεί ταχύτερα η βιομηχανική παραγωγή που εξαρτάται ακόμη από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σε μεγάλο βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα μεγάλης δυναμικότητας, τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σημαντικά βήματα που οφείλει να κάνει η χώρα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της, καθώς και στην ενεργειακή της επάρκεια για τις επόμενες δεκαετίες, ταυτόχρονα με τη δέσμευση των στόχων επί της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Εκτός όμως από τις επενδύσεις, ένα σημαντικό σημείο της διαδικασίας που χρήζει βελτίωσης είναι οι αδειοδοτήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη σημαντική μείωση των βημάτων αδειοδότησης από επτά σε πέντε, καθώς και η συνακόλουθη μείωση των δικαιολογητικών, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός one stop shop, βρίσκονται στη θετική κατεύθυνση, αρκεί να μην αποτελέσουν ένα θεωρητικό κατασκεύασμα και να εφαρμοστούν στην πράξη αποτελεσματικά.

Να τονίσουμε επίσης ότι ήδη ο εθνικός στόχος προβλέπει την κάλυψη του 70% της ζητούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Η προοπτική, μάλιστα, η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα να είναι της τάξης των 20 GW μέχρι το 2030, είναι σίγουρα ένας αισιόδοξος και φιλόδοξος στόχος, που απαιτεί οργάνωση, σχέδιο και προσέλκυση βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται εύκολα και αποτελεσματικά με τους αρμόδιους φορείς διασύνδεσης στο δίκτυο όπως ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης είναι πολύ βασικό, σε όποιες τροποποιήσεις προκύπτουν στις αιτούμενες άδειες από τους επενδυτές, αυτές να επικαιροποιούνται άμεσα, χωρίς να απαιτείται η επαναδειοδότηση από την αρχή όλης της επένδυσης.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η προοπτική των ανανεώσιμων πηγών στη χώρα μας, που έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης νησιωτικής επιφάνειας, των ανέμων και της σημαντικής ηλιοφάνειας, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης και να ωθήσει την ελληνική οικονομία σε μια βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη για όλους, χωρίς τις γεωπολιτικές εξαρτήσεις του παρελθόντος.

* Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος, τραπεζικός.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή