Εκτιμήσεις για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από Fed

Εκτιμήσεις για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από Fed

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον μήνα Αύγουστο –εκ των τελευταίων πιο σημαντικών ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στις 20-21 Σεπτεμβρίου– αποδείχθηκαν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας προκειμένου να περιοριστούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις και να μετριαστούν οι πληθωριστικές προσδοκίες. Ο δομικός δείκτης (δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και ειδών διατροφής) κατέγραψε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση, 0,6% μηνιαίως, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 6,3%, από 5,9% τον Ιούλιο.

O κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή επίσης αιφνιδίασε ανοδικά, σημειώνοντας απρόσμενη, αν και περιορισμένη, αύξηση σε μηνιαία βάση, 0,1%, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 8,3%, από 8,5% τον Ιούλιο, αντανακλώντας εν μέρει τη συνεχιζόμενη μείωση της τιμής της βενζίνης από τα μέσα Ιουνίου και τη μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών στα είδη διατροφής. Καλύτερα των αναμενομένων αποδείχθηκαν και τα τελευταία στοιχεία των ΗΠΑ σχετικά με τις νέες εβδομαδιαίες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο (213.000) και υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλό βαθμό στενότητας.

Ως αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων αναθεωρήθηκαν ανοδικά. Η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί πλήρως μία νέα αύξηση 75 μ.β. στο εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου στην επόμενη συνεδρίαση, αλλά με πιθανότητα περίπου 35%, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερης αύξησης, 100 μ.β., και για πρώτη φορά το fed funds rate εκτιμάται ότι θα ανέλθει πάνω από 4,0% μέχρι το τέλος του έτους, με καταληκτικό επίπεδο στο 4,46% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Η ταυτόχρονη εφαρμογή επιθετικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο παρατεταμένα υψηλός πληθωρισμός ενέχει αυξημένο κίνδυνο ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η υποχώρηση τον Αύγουστο του σύνθετου δείκτη υπευθύνων προμηθειών για τη διεθνή οικονομία κάτω από την κρίσιμη περιοχή του 50, για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια περίπου. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και οι αγορές κυβερνητικών ομολόγων δέχθηκαν πιέσεις, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να υποχωρεί εκ νέου κάτω από την περιοχή του 1,00, παραμένοντας όμως πάνω από το χαμηλό έτους 0,9862 που σημειώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή