Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται τη Fed

Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται τη Fed

Ο Τζερόμ Πάουελ λέει ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα νοικοκυριά και οι επενδυτές δείχνουν να πιστεύουν τον πρόεδρο της Fed.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζερόμ Πάουελ λέει ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα νοικοκυριά και οι επενδυτές δείχνουν να πιστεύουν τον πρόεδρο της Fed. Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι χρειάζεται για να φθάσουν στον στόχο αυτό. Οι τιμές καταναλωτή τον Αύγουστο αυξήθηκαν 8,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τον προηγούμενο μήνα, κυρίως επειδή οι τιμές της βενζίνης υποχωρούν. Το κόστος των καυσίμων τον περασμένο μήνα ήταν 27,1% υψηλότερο από πέρυσι, αλλά αυτό ήταν μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με την αύξηση του 44,9% τον Ιούλιο. Από εκεί και πέρα, τα δεδομένα είναι ζοφερά. Στη χώρα, οι τιμές τροφίμων ανέρχονται σε ετήσια βάση κατά 11,4%, όπερ σημαίνει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών. Τα ενοίκια αυξάνονται κατά 6,7%. Εν ολίγοις, η Fed απέχει πολύ από τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 2%, όπου και στοχεύει. Οι προσδοκίες του πληθωρισμού, όμως, είναι υπό έλεγχο. Ο Πάουελ εκτιμά πως οι απόψεις για μακροπρόθεσμο πληθωρισμό σε ολόκληρη την οικονομία δεν επικρατούν. Ο συνάδελφός του Κρίστοφερ Γουόλερ συμφωνεί. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και των νοικοκυριών. Οι ερωτηθέντες σε έρευνες, όπως αυτή που διεξάγεται κάθε μήνα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά στο 2,8% σε τρία χρόνια από τώρα.

H πλειοψηφία εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά στο 2,8% σε τρία χρόνια από τώρα.

Αυτή η εμπιστοσύνη είναι προϊόν προσεκτικής σκηνοθεσίας της Fed. Ο Πάουελ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι μονομανής σχετικά με τον έλεγχο των τιμών. Ακόμη και η περισσότερο μετριοπαθής συνάδελφός του Λάελ Μπρέιναρντ συμφωνεί ότι η Fed «θα ακολουθήσει τον δρόμο των αυξήσεων όσο χρειάζεται, ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό». Οι αγορές στοιχηματίζουν πως επίκεινται αυξήσεις επιτοκίων 75 μονάδων βάσης στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Μόλις πριν από ένα μήνα οι επενδυτές προέβλεπαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αύξανε το επίσημο κόστος δανεισμού κατά μόλις 50 και 25 μονάδες βάσης, αντίστοιχα. Το δύσκολο μέρος της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού είναι επίσης επίπονο. Η αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών τελεί σε υπερθέρμανση. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Αύγουστο, αλλά μόνο στα ακόμη χαμηλά επίπεδα του 3,7%. Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι περίπου κατά το ένα πέμπτο υψηλότερες από ό,τι θα ήταν, ακολουθώντας τις ισχύουσες προ πανδημίας τάσεις. Αυτό δίνει στα νοικοκυριά ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας και τους παρέχει κίνητρα να συνεχίσουν να ξοδεύουν. Για να συγκλίνει ο πραγματικός πληθωρισμός με τις μελλοντικές προσδοκίες, ωστόσο, ο Πάουελ δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιορίσει την ανάπτυξη, να κάνει τα νοικοκυριά να αισθάνονται φτωχότερα και εμμέσως να θέσει περισσότερους Αμερικανούς εκτός αγοράς εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή