«Η ελληνική κρίση, δοκιμασία για Ε.Ε. και διεθνή οικονομία»

«Η ελληνική κρίση, δοκιμασία για Ε.Ε. και διεθνή οικονομία»

Απονεμήθηκε το βραβείο Λόρδος Βύρων σε Ρέγκλινγκ, Γιούνκερ και Τζακ Λιου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ξένοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν αποφασιστικά στις διεργασίες για την αποτροπή του Grexit κατά τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια βραβεύθηκαν χθες, σε τελετή στην Ακαδημία Αθηνών, από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό με το βραβείο Λόρδος Βύρων. Εκ των βραβευθέντων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου υποστήριξε πως η ελληνική κρίση ήταν μια δοκιμασία για την Ευρώπη, την παγκόσμια οικονομία και το ΔΝΤ, και αποκάλυψε μάλιστα, μιλώντας μέσω zoom, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ τον έπεισε να αναμειχθεί ενεργά στις δύσκολες διαπραγματεύσεις. Σημείωσε δε ότι οι πρωθυπουργοί με τους οποίους συνεργάστηκε, ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Σαμαράς, είχαν ως κοινό στοιχείο μια δέσμευση για τη διατήρηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και το θάρρος να υιοθετήσουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος βραβεύθηκε επίσης και είχε νωρίτερα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε στην ομιλία του στην Aκαδημία ότι «η Ελλάδα ήταν το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς του τα τελευταία 12 χρόνια. Αλλά πάντα βρίσκαμε λύσεις, γιατί ποτέ δεν ξεχάσαμε αυτό που είχε σημασία: να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον με ευημερία για την Ελλάδα και τον λαό της». Τον κύριο Ρέγκλινγκ προσφώνησε στην τελετή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν ο τρίτος βραβευθείς χθες και σε μήνυμά του τόνισε ότι θαυμάζει την αποφασιστικότητα και το θάρρος που έδειξαν οι Ελληνες στη χειρότερη στιγμή της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή