«Πράσινοι» στόχοι από το κρατικό fund της Νορβηγίας

«Πράσινοι» στόχοι από το κρατικό fund της Νορβηγίας

Εως το 2050 θα έχει στην κατοχή του μερίδια επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα εκπέμπουν καθόλου ρύπους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλόπνοα είναι τα σχέδια του κρατικού ταμείου επενδύσεων της Νορβηγίας, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως του 1,2 τρισ. δολαρίων και το οποίο έθεσε ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές ρύπων με ορίζοντα το 2050. Αυτό σημαίνει ότι έως τότε θα έχει στην κατοχή του μερίδια επιχειρήσεων οι οποίες δεν θα εκπέμπουν καθόλου ρύπους, επιδιώκοντας να αποφύγει την παγίδα της καθυστέρησης κατά τη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης σε ένα μέλλον καθαρό. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αυτή η παγίδα είναι και «ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός κίνδυνος για το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο». Μόλις το 10% των εταιρειών, στις οποίες έχει αποκτήσει μετοχές ο οργανισμός, έχουν θέσει ως δικό τους στόχο να εξαλείψουν πλήρως τους ρύπους τους με ορίζοντα το 2050, σύμφωνα με άρθρο των ανώτατων αξιωματούχων του νορβηγικού ταμείου, Νικολάι Τάνγκεν και Καρίν Σμιθ Ιχενάτσο, στην εφημερίδα της Dagens Naeringsliv.

Από την πλευρά του, το ταμείο αναμένεται πως θα ασκήσει πιέσεις στις εταιρείες όπου συμμετέχει, ούτως ώστε να ενεργοποιηθούν. Συγκεκριμένα, θα τους ζητήσει να ορίσουν ενδιάμεσους κλιματικούς στόχους, καθώς και να εκπονήσουν σχέδια για άμεση και έμμεση μείωση των εκπεμπόμενων αερίων ρύπων του θερμοκηπίου, τους οποίους παράγουν μέσω των δραστηριοτήτων τους. Το κρατικό ταμείο θα ξεκινήσει από τις εταιρείες με το μεγαλύτερο αποτύπωμα εκπομπών και, μολονότι η προτιμώμενη λύση είναι να υπάρξει πρόοδος, χωρίς να χρειαστεί αποεπένδυση από συγκεκριμένες εταιρείες, μια τέτοια εκδοχή δεν αποκλείεται ως έσχατη λύση.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι Τάνγκεν και Σμιθ Ιχενάτσο, «το να πουλήσουμε τις συμμετοχές μας σε ρυπογόνες επιχειρήσεις, γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα της κρίσης, που αφορά την κλιματική αλλαγή». Και προσθέτουν: «Θα εξετάσουμε, ωστόσο, την πώληση μεριδίων εταιρειών, που αποτελούν με τη δράση τους σοβαρό κίνδυνο για το κλίμα και το περιβάλλον, ειδικά αν δεν έχουν καταρτίσει σχέδια για να επιτύχουν πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα και η συμμετοχή μας σε αυτές δεν οδηγεί πουθενά στο μέλλον». Το υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας ανέφερε σε έγγραφό του στις αρχές του έτους ότι θα ήθελε να δει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, να χρησιμοποιεί την επενδυτική του ισχύ, ώστε να προσφέρει κίνητρα στις εταιρείες να ευθυγραμμίζουν τη δραστηριότητά τους προς την κατεύθυνση των μηδενικών εκπομπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή