Έκτη ημέρα απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές

Έκτη ημέρα απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτική πορεία ακολούθησαν και χθες, για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων, ενώ το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στη σημερινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία εκτιμάται πως θα προβεί σε ακόμη μία μεγάλη αύξηση 75 μ.β., αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με -1,09%, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του σε διάστημα 11 εβδομάδων, ενώ με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές και όλοι οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Καθοδικά κινούνταν αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500, με πτώση 1,32% και 1,35% αντιστοίχως. Στη Γηραιά Ηπειρο, ο κλαδικός δείκτης των ομίλων εκμετάλλευσης ακινήτων υποχώρησε 4,1%, κυρίως εξαιτίας της κάμψης σουηδικών εταιρειών εξ αφορμής της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει δραστικά τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδας, επιδεινώνοντας τις συνθήκες διότι είναι ένας τομέας ιδιαίτερα επιβαρυμένος με δανεισμό. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,61%, με -1,03% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -1,35% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,66% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,50% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει απολέσει από τις αρχές της χρονιάς το 17% της αξίας του.

Πέραν της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι επενδυτές παρακολουθούν και τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αύριο Πέμπτη αναμένεται να αποφασίσει. Οι αγορές διχάζονται ως προς το εάν αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης. «Οι προοπτικές μεγάλων αυξήσεων και της ίδιας της ρητορικής των ανωτέρω κεντρικών τραπεζών, που τάσσονται υπέρ μιας επιθετικής πολιτικής για την πάταξη του πληθωρισμού, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας», παρατηρεί ο Τζόσουα Μαχόνι, ανώτατος αναλυτής αγορών της ΙG, ενώ παράλληλα τονίζει ότι το γενικότερο κλίμα επηρεάζεται και από τις γεωπολιτικής φύσεως εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα εξαιτίας της Ταϊβάν. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει απολέσει από τις αρχές της χρονιάς το 17% της αξίας του, επειδή ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναθέρμανε τον πληθωρισμό μετά το πέρας της πανδημίας, υποχρεώνοντας τις κεντρικές τράπεζες να αγωνίζονται να τον δαμάσουν και αφαιρώντας τη διάθεση ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές. Τέλος, το ευρώ ως προς το δολάριο εξασθένησε 0,6%, στο 0,9968 δολάριο, ενώ το αργό Ν. Υόρκης είχε κάμψη 1,7%, στα 84,25 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή