Ο Γολγοθάς της νέας ιταλικής κυβέρνησης

Ο Γολγοθάς της νέας ιταλικής κυβέρνησης

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης εξανεμίζει τα όποια περιθώρια παροχών σχεδιάζει η Τζόρτζια Μελόνι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν η πρόεδρος του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και οι σύμμαχοί της νικήσουν στις εκλογές της Κυριακής, δεν θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετό καιρό για να αποκτήσουν μια εικόνα για το πόσο έχει επιδεινωθεί η προοπτική της ιταλικής οικονομίας. Αξιωματούχοι προετοιμάζουν με πυρετώδεις ρυθμούς τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη, το χρέος αλλά και το έλλειμμα, στο πλαίσιο του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα πρέπει να δημοσιευθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Οι προβλέψεις δείχνουν πως η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 1% την επόμενη χρονιά, λιγότερο δηλαδή από το μισό του 2,4% που ήταν η πρόβλεψη του Απριλίου. Η πρόβλεψη για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης θα έχει αρνητική επίδραση και αυτό θα εντείνει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η δεξιά συμμαχία, η οποία είναι πιθανόν να σχηματιστεί τις επόμενες εβδομάδες μετά τις εκλογές. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, μια τέτοια προοπτική παραμένει μακριά από την ομοφωνία που επικρατεί σχετικά με το πόσο άσχημα μπορεί πράγματι να πάει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Ερευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg και στην οποία συμμετείχαν 34 οικονομολόγοι, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η οικονομία της Ιταλίας θα αναπτυχθεί 0,4% το επόμενο έτος, επιβραδύνοντας από το 3,3% το 2022. Ο κ. Ντράγκι αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο έχουν διαμηνύσει τις τελευταίες εβδομάδες πως για την ώρα η Ιταλία μπορεί να αποφύγει την οικονομική συρρίκνωση. Επίσης, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα που ενισχύθηκαν εν μέρει και από τον καλπάζοντα πληθωρισμό έχουν δώσει μια μικρή ώθηση στα δημόσια οικονομικά. Αυτό ίσως θα δώσει άνεση στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα αντιμετωπίσει την επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής μαζί με την αβεβαιότητα.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η άνοδος των τιμών ενέργειας, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων πλήττουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας. Από την άλλη, η χαμηλότερη προοπτική ανάπτυξης καταδεικνύει πως υπάρχει μικρότερος δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τις οικογένειες αλλά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση, εκτός εάν οι πολιτικοί επιλέξουν να δανειστούν, αυξάνοντας το χρέος. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής η Ιταλία έχει δαπανήσει περίπου 66 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας. Η κ. Μελόνι έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σε ισορροπία τη δημόσια οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή έχει υποσχεθεί να προστατεύσει τους Ιταλούς από τα χειρότερα που θα φέρουν οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Ωστόσο, με το αυξανόμενο κόστος και χωρίς να υπάρχει ορατότητα για να μπει τέλος στην πίεση των τιμών, αυτό θα είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή