Noval: Κέρδη 15,1 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Noval: Κέρδη 15,1 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Αυξημένες ήταν οι οικονομικές επιδόσεις της Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες ήταν οι οικονομικές επιδόσεις της Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Η λειτουργία της επέκτασης του εμπορικού κέντρου River West στον Κηφισό (River West Open) διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς εγκαινιάστηκε στην αρχή του περυσινού δεύτερου εξαμήνου. Στο πλαίσιο αυτό, τα έσοδα από μισθώματα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 61% σε 12,2 εκατ. ευρώ, έναντι 7,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Εξάλλου, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων) υπερδιπλασιάστηκαν (104%) σε 5,5 εκατ. ευρώ, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων στην εύλογη αξία υποχώρησαν σε 11,7 εκατ. ευρώ, από 15,9 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη της εταιρείας να διαμορφωθούν σε 15,1 εκατ. ευρώ, από 16,8 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η Noval Property διαθέτει συνολικό ενεργητικό ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ (598,9 εκατ. ευρώ), μια αύξηση της τάξεως του 5,4% ή 31 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021. Η εύλογη αξία των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανέρχεται σε 465 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ύψους 41 εκατ. ευρώ ή 9,6% συγκριτικά με το τέλος του 2021. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε αύξηση κεφαλαίου κατά το ποσό των 21 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αφορά εισφορά ακινήτων, κυρίως από εταιρείες και φορείς που συνδέονται με τη μητρική Βιοχάλκο.

Τα έσοδα από μισθώματα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 61% σε 12,2 εκατ. ευρώ, έναντι 7,6 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Μέρος αυτών των ακινήτων πρόκειται να αξιοποιηθεί για την επέκταση της εταιρείας στον τομέα των logistics, καθώς μεταξύ άλλων στα ακίνητα που εισφέρθηκαν στο ενεργητικό της εταιρείας περιλαμβάνεται έκταση 25 στρεμμάτων στη Μάνδρα, στην οποία βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανοστάσιο, όπως επίσης και μια εκτός σχεδίου έκταση στη Μαγούλα, επιφάνειας 28 στρεμμάτων. Ειδικά στην περιοχή της Μάνδρας σχεδιάζεται η ανάπτυξη κέντρου logistics επιφάνειας της τάξεως των 20.000 τ.μ. Παράλληλα, η Noval σχεδιάζει την ενεργότερη είσοδό της στον τομέα των πολυτελών διαμερισμάτων και κατοικιών, κυρίως με έμφαση στην τουριστική χρήση και αξιοποίηση.

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη πράσινων κτιρίων γραφείων σε ιδιόκτητα ακίνητα της εταιρείας στην περιοχή του Αμαρουσίου. Η μεγαλύτερη επένδυση θα γίνει σε κοινοπραξία με την Brook Lane Capital, στο ακίνητο της πρώην Kodak, το οποίο αγοράστηκε αντί 28,5 εκατ. ευρώ. Το κοινό αυτό σχήμα των επενδυτών θα δαπανήσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ (ή σχεδόν 80 εκατ. ευρώ συνολικά) για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων, με συνολική επιφάνεια 49.000 τ.μ.

Οπως έγινε γνωστό εντός της εβδομάδας, η εταιρεία εξασφάλισε και παράταση ενός έτους, έως τις 15 Οκτωβρίου 2023, προκειμένου να πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρόθεση της διοίκησης της Noval είναι η εισαγωγή στο Χ.Α. πολύ νωρίτερα από αυτή την προθεσμία, ενδεχομένως ακόμα και εντός του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή