Cenergy: Αύξηση κερδοφορίας και τζίρος στα 659 εκατ.

Cenergy: Αύξηση κερδοφορίας και τζίρος στα 659 εκατ.

Κατά το α΄ 6μηνο κατέγραψε ιστορικό υψηλό ανεκτέλεστων παραγγελιών στο 1,1 δισ.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυξημένη κερδοφορία και περαιτέρω ενίσχυση του ανεκτέλεστου παραγγελιών ολοκλήρωσε, σε ετήσια βάση, τους πρώτους έξι μήνες η θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, Cenergy. Κατά το πρώτο εξάμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, η βιομηχανία ενίσχυσε τις ενοποιημένες πωλήσεις κατά 36%, σε 659 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, στο 1,1 δισ. ευρώ, μέγεθος που «υποδηλώνει σταθερή ανάπτυξη και για τους δύο κλάδους», δηλαδή των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, όπως αναφέρει η Cenergy.

Cenergy: Αύξηση κερδοφορίας και τζίρος στα 659 εκατ.-1

Η βιομηχανία κάνει λόγο για πολύ ισχυρά κέρδη προ φόρων (+74%) που ανήλθαν σε 21,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρά τη λογιστική απομείωση στα αποθέματα του τομέα καλωδίων που επέδρασε αρνητικά στο εν λόγω μέγεθος του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με το πρώτο.

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 60%, σε 18,4 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 2,8% των πωλήσεων.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν το α΄ εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά 60%, σε 18,4 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 2,8% των πωλήσεων.

Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε οριακά κατά 0,4 εκατ. ευρώ (+3% σε ετήσια βάση) και ανήλθε σε 14,4 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, επειδή οι αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης οδήγησαν τα μέσα επίπεδα δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες πιέσεις των επιτοκίων, αλλά και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική παγκοσμίως, οι θυγατρικές του ομίλου έλαβαν θέσεις στις αγορές παραγώγων για να αντισταθμίσουν το κόστος δανεισμού τους.

Ανά τομέα δραστηριότητας, στα καλώδια υπήρξε άνοδος της ζήτησης τόσο για καλώδια ισχύος όσο και για καλώδια τηλεπικοινωνιών σε όλες τις κύριες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται (δηλαδή στην Κεντρική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου) η Cenergy. Ως εκ τούτου, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 23%, ετησίως, σε 467 εκατ. ευρώ, με το αναπροσαρμοσμένο Ebitda του κλάδου να ανέρχεται σε 47,1 εκατ. ευρώ (από 42 εκατ.).

Στον χάλυβα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 79%, σε ετήσια βάση, στα 192 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το χαμηλότερης κερδοφορίας μείγμα έργων που εκτελέστηκε το πρώτο εξάμηνο οδήγησε σε μείωση του μεικτού κέρδους στα 4,4 εκατ. ευρώ (από 6,3 εκατ. ευρώ), οδηγώντας στη μείωση του αναπροσαρμοσμένου Ebitda. Κατά συνέπεια, ο κλάδος εμφάνισε ελαφρώς υψηλότερες ζημίες προ φόρων που ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή