Βρετανία: Πλαφόν στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου για επιχειρήσεις

Βρετανία: Πλαφόν στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου για επιχειρήσεις

Tην επιβολή ανώτατου ορίου επί της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου αποφάσισε να θέσει η Βρετανία, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην επιβολή ανώτατου ορίου επί της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου αποφάσισε να θέσει η Βρετανία, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο. Το εν λόγω πλαφόν ορίζεται χαμηλότερα από το μισό της σημερινής τιμής, ώστε να αποσυμπιεστούν οι λογαριασμοί που βαρύνουν επαχθώς τις βρετανικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πλαφόν τίθεται περίπου στις 211 στερλίνες (241,53 ευρώ) ανά μεγαβατώρα και για το φυσικό αέριο στις 75 στερλίνες (85,85 ευρώ) ανά μεγαβατώρα. «Κάναμε παρέμβαση για να σταματήσουμε την κατάρρευση των επιχειρήσεων, να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και να περιορίσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Κουάζι Κουαρτένγκ. Το πλαφόν έχει οριστεί σε λιγότερο από το μισό των τιμών χονδρικής που προβλέπονται για φέτος τον χειμώνα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ το εν λόγω ανώτατο όριο θα επιβεβαιωθεί και την καταληκτική ημέρα του τρέχοντος μηνός, ήτοι στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους μη οικιακούς χρήστες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των φιλανθρωπικών οργανώσεων και του δημόσιου τομέα, όπως είναι τα σχολεία και τα νοσοκομεία, καθώς και για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, επιπροσθέτως, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί για τα νοικοκυριά θα ισχύσουν στη Βόρεια Ιρλανδία όπως ακριβώς και για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιστοίχως, στην περίπτωση της Γαλλίας η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προϋπολογίζει κονδύλια της τάξεως των 16 δισ. ευρώ, αποσκοπώντας να περιορίσει τις αυξήσεις τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο στο 15%. Το μέτρο αυτό αφορά την ανακούφιση των γαλλικών νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων από το 2023 και εντεύθεν. Οπως ανέφερε η ίδια η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, χωρίς την κρατική παρέμβαση οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα είχαν αυξηθεί 120%. Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να χορηγεί επιδοτήσεις με εφάπαξ καταβολή έως και 200 ευρώ ανά μονάδα σε σύνολο 12 εκατομμυρίων νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη χώρα. Τα σχετικά τόνισε η Ελιζαμπέτ Μπορν. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, το μεικτό κόστος του ενεργειακού πλαφόν για το επόμενο έτος ανέρχεται αθροιστικά σε 45 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό κόστος για την κυβέρνηση θα φθάσει μόλις τα 16 δισ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα, οι όμιλοι παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι και επωφελούνται από την άνοδο των τιμών στην αγορά χονδρικής, θα διοχετεύσουν μέρος των απροσδόκητων εσόδων τους στον εν λόγω μηχανισμό με την επιβολή πλαφόν. Ο Μπρουνό Λεμέρ υπογράμμισε ότι ίσως ένας ανάλογος μηχανισμός να υιοθετηθεί ευρύτερα στην Ε.Ε., ενώ υπάρχει και το ιβηρικό μοντέλο που ακολουθεί η Ισπανία. Η κυβέρνησή της αποσύνδεσε τις τιμές του φυσικού αερίου από τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας μια προσωρινή εξαίρεση από την Ε.Ε.

Τέλος, η Ισπανία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, εξοικονόμησε 1,383 δισ. ευρώ σε δύο μήνες ισχύος του εν λόγω μηχανισμού. Η τιμή έχει μεν ανέλθει, ωστόσο εάν δεν είχε εφαρμοστεί ο μηχανισμός θα είχε εκτιναχθεί ακόμα περισσότερο, όπως συμβαίνει καθημερινά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή