Περνάει στον έλεγχο του γερμανικού κράτους η Uniper

Περνάει στον έλεγχο του γερμανικού κράτους η Uniper

Στην εθνικοποίηση τoυ ενεργειακού ομίλου της Uniper προχωράει το Βερολίνο, αποδυόμενο σε μια ιστορικής σημασίας κίνηση, προκειμένου να διασώσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας και να αποτρέψει την κατάρρευση του κλάδου συνολικά.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εθνικοποίηση τoυ ενεργειακού ομίλου της Uniper προχωράει το Βερολίνο, αποδυόμενο σε μια ιστορικής σημασίας κίνηση, προκειμένου να διασώσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας και να αποτρέψει την κατάρρευση του κλάδου συνολικά. Ενόψει μάλιστα του δύσκολου χειμώνα, ανάλογες κινήσεις εξετάζονται και για άλλες εταιρείες του κλάδου. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να συνεισφέρει περί τα 8 δισ. ευρώ στην εταιρεία κοινής ωφελείας, η οποία έχει την έδρα της στο Ντίσελντορφ, διά μέσου της αύξησης κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο γερμανικός κολοσσός της Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισ. ευρώ σε απώλειες, που σχετίζονται με το φυσικό αέριο μετά τη διακοπή της προμήθειάς του από τη Ρωσία με αποδέκτρια την Ευρώπη και την εκτίναξη στις τιμές των εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου στα ύψη.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης του ομίλου, η αποεπένδυση από τη Uniper είναι το σωστό βήμα», υπογράμμισε ο Μάρκους Ραούραμο, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Fortum. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Γερμανία θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία της Uniper, αποκτώντας το μερίδιο της Fortum, που ανέρχεται περίπου στο 78%, αντί 500 εκατ. ευρώ, δήλωσε η φινλανδική επιχείρηση, η οποία κι εκείνη κατά πλειοψηφία ανήκει στην κυβέρνηση της Φινλανδίας. Αφότου ολοκληρωθεί η συμφωνία, το γερμανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper, πρόσθεσε ο Μάρκους Ραούραμο.

Το Βερολίνο αναμένεται να συνεισφέρει περί τα 8 δισ. ευρώ για τη διάσωση της εταιρείας παροχής αερίου.

Υπενθυμίζεται πως ο γερμανικός όμιλος, προ της εθνικοποίησής του, είχε ήδη λάβει μια σειρά πακέτων στήριξης και δάνεια αλλά λόγω της δεινότητας της ενεργειακής κρίσης εξαντλήθηκαν τάχιστα. Eπιπροσθέτως, το Βερολίνο τελεί σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών για να αναλάβει τον έλεγχο της VNG, καθώς και να εθνικοποιήσει τη Securing Energy for Europe, δηλαδή την πρώην γερμανική μονάδα του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί εν κατακλείδι ότι η διάσωση της Uniper, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, θέτει υπό αμφισβήτηση τον σχεδιαζόμενο φόρο αερίου της Γερμανίας για να μοιραστούν όμιλοι και νοικοκυριά το βάρος των αυξήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή