Τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από Fed

Τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από Fed

Διαμορφώνονται πλέον στο 3% με 3,25% – Θα φτάσουν στο 4,40% στο τέλος του 2022

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις αγορών και αναλυτών η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε χθες να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο για τρίτη διαδοχική φορά κατά 75 μονάδες βάσης, ώστε να διαμορφώνεται στη ζώνη διακύμανσης 3% με 3,25%. Παράλληλα, δήλωσε την πρόθεσή της να προβεί και σε άλλες μεγάλες αυξήσεις, ούτως ώστε το βασικό επιτόκιο να φθάσει στην εκπνοή του 2022 το 4,40% και το 4,60% το 2023, με στόχο να πατάξει τον πληθωρισμό. «Τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι αφοσιωμένα στον στόχο τους να ανακόψουν την πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Εν τω μεταξύ, οι τριμηνιαίες προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δείχνουν πως η οικονομία των ΗΠΑ ανακόπτει ταχύτητα και επιβραδύνεται φέτος. Ο ρυθμός ανάπτυξης στα τέλη του 2022 εκτιμάται πως θα είναι της τάξεως του 0,2%, αν και το 2023 θα ενισχυθεί στο 1,2%, το οποίο, πάντως, είναι αρκετά χαμηλότερο από την πραγματική δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ. Αναφορικά τώρα με τον δείκτη της ανεργίας, αυτός προβλέπεται να ανέλθει στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023. Σταδιακά και αργά αναμένεται να φθάσει και πάλι στον στόχο του 2% της Τράπεζας έως το 2025. Επιπλέον, αν και η χθεσινή απόφαση υπήρξε ομόφωνη, ωστόσο είναι ελαφρώς περισσότεροι οι αξιωματούχοι που επιθυμούν να υπερβούν τα επιτόκια τα επίπεδα του 4,25% φέτος, όπερ σημαίνει ότι ενδέχεται και τον Νοέμβριο να αποφασιστεί ακόμη μία αύξηση της τάξεως των 75 μονάδων βάσης. Στη δε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χρησιμοποιεί σχεδόν την ίδια προσέγγιση με την προηγηθείσα του Ιουλίου. Επισημαίνει ότι οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν συγκρατημένη αύξηση τόσο στις δαπάνες όσο και στην παραγωγή εν συγκρίσει με τη διατύπωση του Ιουλίου ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν μετριασμό. Αφότου έγινε γνωστή η αναμενόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ εμφάνισαν απώλειες.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στα τέλη του έτους εκτιμάται πως θα είναι της τάξεως του 0,2% και το 2023 θα ενισχυθεί στο 1,2%.

«Η επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής δεσμεύεται σθεναρά να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο της του 2%», επισημαίνει η ανακοίνωση της Fed. Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι οι τυπικές αυξήσεις της Τράπεζας ήταν της τάξεως του ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας. «Χαράσσουμε την πολιτική μας με συγκεκριμένο στόχο κατά νου, ούτως ώστε να επανέλθει ο δείκτης του πληθωρισμού στο 2%», διευκρίνισε ο Τζερόμ Πάουελ. Αξίζει να αναφερθεί πως η ζώνη διακύμανσης του βασικού επιτοκίου πλέον μεταξύ 3% και 3,25% μετά τη χθεσινή απόφαση είναι και η υψηλότερη από την περίοδο πριν από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη του 2022 βρήκε τα αμερικανικά επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο πλαίσιο της χθεσινής του συνέντευξης διευκρίνισε ότι το κύριο μήνυμά του είχε να κάνει με τη μεγάλη αποφασιστικότητα των συνεργατών του να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρουν στον στόχο του 2%, προσθέτοντας πως «εμείς θα επιμείνουμε έως ότου επιτύχουμε τον σκοπό μας».

Κι όπως επισημαίνει στο σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg, η φράση του Τζερόμ Πάουελ παραπέμπει σε μια ανάλογη του Πολ Φόλκερ, επικεφαλής της Fed την περίοδο 1979-1987, οπότε και διεξήγαγε νικηφόρο μάχη κατά του πληθωρισμού. Αναφορικά με τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ, αυτά αναμένεται να αποκλιμακωθούν στο 3,9% το 2024 και στο 2,9% το 2025. Η πορεία την οποία αποφασίζει να ακολουθήσει ο Τζερόμ Πάουελ και η αρμόδια επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed δείχνει πως είναι πολύ επιθετικότερη από αυτήν που είχαν περιγράψει τον Ιούνιο, ενώ δείχνει και την πρόθεσή τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό παρά τον κίνδυνο να περιπέσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Εν κατακλείδι, ας σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος της Fed όσο και οι λοιποί αξιωματούχοι είχαν επικριθεί δριμύτατα λόγω της χλιαρής αρχικής αντίδρασής τους στην κλιμάκωση των πιέσεων των τιμών και πλέον ακολουθούν πολύ δυναμική νομισματική σύσφιγξη, τη δυναμικότερη από εποχής Φόλκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή