Το ρίσκο της Fed, απειλή για τον Μπάιντεν

Το ρίσκο της Fed, απειλή για τον Μπάιντεν

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είτε είναι αισιόδοξη είτε προσπαθεί να διαχειριστεί τα άσχημα νέα με ήπιο τρόπο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Fed έχει ορίσει το τίμημα της τιθάσευσης του πληθωρισμού ως εξής: κάποια χρόνια χαμηλής ανάπτυξης και κάποια εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς δουλειά. Εάν χρειάζονται όλα αυτά για να χτυπήσει τις αυξανόμενες τιμές, πρέπει η ίδια να είναι έτοιμη να αναλάβει το κόστος, κυρίως επειδή, στην περίπτωση που ο Τζερόμ Πάουελ κάνει λάθος, θα μεταθέσει το πρόβλημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια την Τετάρτη κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ τόνισε πως θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη υψηλότερα απ’ ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές. Η Fed εκτιμά τώρα ότι το βασικό της επιτόκιο μπορεί να ανέλθει στο 4,6% το 2023, ενώ, σύμφωνα με τη Fed της Ατλάντας, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι αυτό μπορεί να φτάσει στο 4,4%. Η ανεργία μπορεί να χτυπήσει στο 4,4%, γεγονός που σημαίνει πως 1,3 εκατ. άτομα θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Για την ώρα, η Fed θεωρεί πως μπορεί να το διαχειριστεί αυτό χωρίς να υπάρξει μια σκληρή προσγείωση. Ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί στο 0,2% αυτό το τρίμηνο και 1,2% σε ένα χρόνο από τώρα, όσοι ρυθμίζουν τα επιτόκια θεωρούν ότι τα πράγματα «θα βρουν ξανά τον δρόμο τους» έως το τέλος του 2024. Με βάση τα προηγούμενα επίπεδα στα οποία κινούνταν τα επιτόκια, η Fed είτε είναι αισιόδοξη είτε προσπαθεί με ήπιο τρόπο να διαχειριστεί τα κακά νέα.

Η ανεργία φέρνει απογοήτευση σε εκατομμύρια ανθρώπους, ωστόσο η αύξηση των τιμών πλήττει λίγο-πολύ όλους. Περίπου οι μισές μικρές επιχειρήσεις λένε τώρα πως ο πληθωρισμός συνιστά για αυτές τη μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο, με την κοινή γνώμη να έχει την ίδια άποψη, όπως κατέδειξε έρευνα της Rew που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο. Επίσης, ο κίνδυνος ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα προκαλέσει ζημία που θα διαρκέσει είναι μικρός. Οι τράπεζες αναφέρουν πως οι πελάτες τους ακόμη έχουν υψηλότερες αποταμιεύσεις από όσες είχαν πριν από την έλευση του κορωνοϊού και πως οι αθετήσεις πληρωμών αυξάνονται, αλλά πολύ αργά. Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον δήλωσε, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Fed πως θα αυξήσει τα επιτόκια, ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να διαχειριστεί μια σκληρή προσγείωση. Από την πλευρά του, ο κ. Πάουελ τόνισε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς πόνο. Αυτό είναι βέβαια κάτι που μια ανεξάρτητη τράπεζα μπορεί να το πει χωρίς φόβο. Εάν όμως ο βαθμός του πόνου είναι μεγαλύτερος από αυτόν που αναμένει τώρα, τότε μεταθέτει το πρόβλημα στον κ. Μπάιντεν και στο Κογκρέσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή