Μείωση κερδών, αύξηση τζίρου για την Prodea

Μείωση κερδών, αύξηση τζίρου για την Prodea

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των καθαρών κερδών κατά 26%, σε 80,4 εκατ. ευρώ, παρουσίασε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η Prodea Investments, ως αποτέλεσμα των αυξημένων επενδύσεών της, οι οποίες ανήλθαν σε 17,6 εκατ. ευρώ ή 45% υψηλότερα από τα 12,1 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Στον αντίποδα, ο κύκλος εργασιών σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξεως του 13,2%, σε 73,5 εκατ. ευρώ, από 64,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα δε λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 2,7%, σε 102,5 εκατ. ευρώ, από 99,8 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία (57,2 εκατ. ευρώ αμετάβλητα από πέρυσι), τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 45 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 5% σε ετήσια βάση.

Η σημαντικότερη αγορά κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν η απόκτηση κτιρίου γραφείων 14.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας 8Β και Γραβιάς στο Μαρούσι, για το οποίο η εισηγμένη κατέβαλε 35 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε και πέντε όμορα οικόπεδα 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής Οδού. Στο εν λόγω ακίνητο σχεδιάζονται η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων (φιλοξενούσαν την έδρα της «Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά») και η κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τ.μ. Αυτή την περίοδο, η Prodea Investments προχωρεί την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ έως το 2025, για την απόκτηση ή ανάπτυξη πάνω από 417.000 τ.μ. νέων κτιρίων. Η πλειονότητα εξ αυτών (περίπου 90%) θα αφορά ακίνητα που θα έχουν «πράσινες» πιστοποιήσεις για την υψηλή ενεργειακή τους απόδοση. Η στόχευση αφορά κυρίως την αγορά γραφείων, logistics, κατοικίας και φιλοξενίας.

Οι επενδύσεις ανήλθαν στα 17,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο, ενισχυμένες κατά 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στον τομέα των logistics ξεχωρίζει η εξαγορά οικοπέδου 111 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου η Prodea Investments φιλοδοξεί να αναπτύξει συγκρότημα επιφάνειας 40.000 τ.μ. Η απόκτηση της έκτασης ανήλθε σε 5,85 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, για το ακίνητο υφίσταται προέγκριση χρήσεων και προχωρεί η διαδικασία πολεοδόμησής του. Εκτιμάται ότι η έκδοση της οικοδομικής άδειας θα επιτευχθεί κατά το 2023.

Πρόσφατα, η Prodea έθεσε σε τροχιά υλοποίησης και την επέκτασή της στον τομέα της ανάπτυξης οικιστικών μονάδων. Πριν από τρεις μήνες, η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση πέντε επιμέρους εταιρειών, που διαθέτουν εννέα οικιστικά οικόπεδα και ένα υφιστάμενο, πλήρως μισθωμένο κτίριο 24 διαμερισμάτων. Το τίμημα για τις εν λόγω εταιρείες ανήλθε σε 16,3 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει τα 60 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή και διάθεση στην αγορά πάνω από 70 διαμερισμάτων, σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, η Πολιτεία και η Αγία Παρασκευή. Τα ακίνητα θα αρχίσουν να παραδίδονται προς χρήση σταδιακά τους επόμενους 18-24 μήνες, ενώ όπως αναφέρουν στελέχη της διοίκησης περίπου το 50% θα διατεθεί προς πώληση και το υπόλοιπο 50% προς ενοικίαση. Γι’ αυτόν τον σκοπό η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με μια εξειδικευμένη εταιρεία στον οικιστικό κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή