ΔΝΤ: O πληθωρισμός θα φέρει κοινωνική αναταραχή

ΔΝΤ: O πληθωρισμός θα φέρει κοινωνική αναταραχή

Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους σε όλο τον πλανήτη εάν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών από τον πληθωρισμό, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους σε όλο τον πλανήτη εάν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών από τον πληθωρισμό, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Είναι σημαντικό να σκεφθούμε ότι αυτός ο συνολικός αντίκτυπος των πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και τις αντοχές των ανθρώπων. Και αν δεν αναληφθεί δράση για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του CNN. «Αν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό, αυτό θα βλάψει τους πιο ευάλωτους, γιατί η έκρηξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας είναι μια ενόχληση για εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά για τους φτωχούς ανθρώπους είναι μια τραγωδία. Επομένως σκεφτόμαστε πρώτα τους φτωχούς, όταν ζητάμε μια δυναμική επίθεση κατά του πληθωρισμού», είπε η κ. Γκεοργκίεβα.

Οι ευάλωτοι πολίτες σε όλο τον πλανήτη πρέπει να στηριχθούν, τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Γκεοργκίεβα.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Η δημοσιονομική πολιτική, αν επιδιώξει με γενναιοδωρία να βοηθήσει τους πάντες, θα είναι στην πραγματικότητα ένα εμπόδιο στη νομισματική πολιτική, θα είναι ένας εχθρός της, επειδή όταν αυξάνεις τη ζήτηση, αυτό ωθεί τις τιμές ξανά προς τα πάνω, και μετά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη νομισματική σύσφιξη», είπε. Γεγονότα που οδήγησαν σε αυξήσεις τιμών –κυρίως η παραλλαγή «Ομικρον» του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία– έχουν «κάνει τον πληθωρισμό σήμερα τον μεγαλύτερο εχθρό μας», είπε η κ. Γκεοργκίεβα.

«Η φετινή χρονιά είναι δύσκολη, η επόμενη ακόμα δυσκολότερη. Γιατί; Εξαιτίας των απανωτών σοκ. Μόλις σε τρία χρόνια είχαμε την πανδημία, η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμα, τον πόλεμο, την εισβολή της Ρωσίας, που ωθεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων προς τα πάνω, και το αποτέλεσμα είναι μια κρίση στο κόστος διαβίωσης», σημείωσε. Οταν ερωτήθηκε για την άνοδο ακροδεξιών υποψηφίων ενόψει εκλογών, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και τη Σουηδία, η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι «δεν εκπλήσσομαι που βλέπω ανθρώπους να θυμώνουν. Είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους για μήνες και μήνες. Βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν δραστικά. Και αυτός είναι ο λόγος που η έκκλησή μου προς τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής είναι “να είστε προσεκτικοί”». «Αν δεν είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε το αίσθημα της επιβίωσης και το αίσθημα αλληλεγγύης, αυτό θα συμβεί», προειδοποίησε, εν κατακλείδι, μιλώντας στο CNN.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT