Αεροπορικά εισιτήρια: Αυξήσεις προαναγγέλλει ο διευθυντής της IATA

Αεροπορικά εισιτήρια: Αυξήσεις προαναγγέλλει ο διευθυντής της IATA

Αιτία, το υψηλότερο κόστος των καυσίμων και η οικονομική κατάσταση των εταιρειών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), Γουίλιαμ Γουόλς, προειδοποιώντας το επιβατικό κοινό ότι τα αεροπορικά εισιτήρια ενδέχεται να γίνουν ακριβότερα – και ο λόγος είναι η αδυναμία βελτίωσης της βιομηχανίας διύλισης, αλλά και η οικονομική κατάσταση των αεροπορικών εταιρειών μετά την πανδημία. Αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες ανησυχίες του κλάδου είναι η μείωση της δυνατότητας διύλισης και το υψηλότερο κόστος των καυσίμων που προκαλείται από την αύξηση της ζήτησης. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Γουόλς τόνισε μάλιστα πως παρότι οι ταξιδιώτες καλούνται να πληρώσουν περισσότερα για το εισιτήριό τους, οι αεροπορικές δεν βγάζουν περισσότερα κέρδη. «Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης πολλών αεροπορικών, αυτές δεν αποκομίζουν πιο υψηλά κέρδη, απλώς μετακυλίουν ένα κόστος που δεν μπορούν να προσπεράσουν», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν αυξηθεί κατά 25% τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ – η μεγαλύτερη αύξηση από το 1989. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι ναύλοι μόνο του Απριλίου ενισχύθηκαν κατά 18,6%.

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν αυξηθεί κατά 25% τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ.

Ενας ακόμη παράγοντας που ενδέχεται να συμβάλει στην αύξηση των τιμών είναι η χθεσινή ανακοίνωση Πούτιν για μερική επιστράτευση, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Airways, Ακμπάρ Αλ Μπέικερ. Μιλώντας στο CNBC, ο ίδιος τόνισε ότι οι πολιτικές της Κίνας για την εξαφάνιση του κορωνοϊού δεν είναι από τις πιο σοβαρές ανησυχίες του. Αντιθέτως, είναι μεγάλος ο φόβος του για τις επιπτώσεις στους αερομεταφορείς από την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας. «Για εμένα η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η διασπορά της διαμάχης, η οποία στη συνέχεια θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Το αποτέλεσμα θα είναι λιγότεροι επιβάτες στο αεροπλάνο μου», τόνισε ο ίδιος. Συν τοις άλλοις, ο επικεφαλής της Qatar Airways υπογράμμισε πως τον απασχολεί και η αστάθεια των τιμών του «μαύρου χρυσού». «Δεν θέλω να μετακυλίσω το κόστος στους επιβάτες, διότι στη συνέχεια θα αποθαρρυνθούν από το να κάνουν ταξίδια». Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της ανακοίνωσης του Πούτιν, οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά τουλάχιστον 2%, επειδή οι επενδυτές φοβήθηκαν για κλιμάκωση του πολέμου και συμπίεση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Αλ Μπέικερ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα, ενώ σημείωσε ότι η Qatar Airlines είναι «έτοιμη να επενδύσει σε αεροπορικά εισιτήρια», υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι τιμές θα είναι λογικές. «Δεν έχω πρόβλημα με το λίγο παραπάνω, αλλά δεν μπορεί να πληρώσω τέσσερις και πέντε φορές την τιμή των φθοριούχων καυσίμων. Αν υποχρεωθούμε να το κάνουμε αυτό, εσείς ως επιβάτες θα πρέπει να το επωμιστείτε».

Ο Γουόλς επίσης εξέφρασε ελπίδες για περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή βιώσιμων καυσίμων αντί των παραδοσιακών διυλιστηρίων. Σημειώνεται πως πέρυσι η ΙΑΤΑ είχε στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων του κλάδου μέχρι το 2050.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT