ΕΥΔΑΠ: Αύξηση τζίρου το α’ εξάμηνο

ΕΥΔΑΠ: Αύξηση τζίρου το α’ εξάμηνο

Τον κύκλο εργασιών και την καθαρή κερδοφορία αύξησε κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σε ετήσια βάση, η ΕΥΔΑΠ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κύκλο εργασιών και την καθαρή κερδοφορία αύξησε κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σε ετήσια βάση, η ΕΥΔΑΠ. Ειδικότερα, έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021 η εισηγμένη ενίσχυσε τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 5%, σε 164 εκατ. ευρώ, με ποσό 12,5 εκατ. ευρώ να σχετίζεται με τη σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (για το αδιύλιστο νερό) που ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων. Ωστόσο, λόγω της συγκεκριμένης σύμβασης, που συνάφθηκε τέλη του 2021, ενισχύθηκε κατά 9,6 εκατ. ευρώ το κόστος του αδιύλιστου νερού. Ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 8,5 εκατ. ευρώ, οι λειτουργικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά περίπου 7%, σε 148,5 εκατ. ευρώ.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς η συνολική κατανάλωση ύδατος υποχώρησε κατά 2,2%, μεταβολή που «ανήκει στα όρια των αυξομειώσεων που παρατηρούνται διαχρονικά», σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ. Αντίθετα, η τιμολογημένη κατανάλωση αυξήθηκε κατά περίπου 21,7%, κυρίως λόγω της σταδιακής εξομάλυνσης της έκδοσης και διανομής λογαριασμών υδροληψίας.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν ελαφρώς κατά 2,3%, σε 34,5 εκατ. ευρώ, τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς σε ετήσια βάση σύγκρισης και το περιθώριο EBITDA μειώθηκε σε 21,1% από 22,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η διοίκηση της εισηγμένης κάνει λόγο για σταθερό EBITDA –δεδομένου ότι υποχώρησε ελαφρώς– παρά τη σημαντική επίπτωση από την άνοδο του κόστους ενέργειας. Πτώση 15,7% εμφάνισαν και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) που διαμορφώθηκαν σε 15 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται στο 9,1% από 11,4%. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 20,3 εκατ. ευρώ από περίπου 24 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη αυξήθηκαν κατά 72%, σε 16,7 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα ενισχύθηκε σε 10,2% (από 6,2%) και το καθαρό περιθώριο κέρδους της ΕΥΔΑΠ.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 72% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σε 16,7 εκατ. ευρώ.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου στους αναλυτές, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Χάρη Σαχίνη, σημείωσε ότι η αναστροφή των προβλέψεων της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ για επίδικες υποθέσεις δικαιώνει την εταιρεία. Εκτίμησε ακόμη ότι μετά την αφαίρεση εφάπαξ επιδράσεων οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα ήταν θετικές και θα διαμορφώνονταν σε περίπου 58 εκατ. ευρώ, μέγεθος που θα ήταν το υψηλότερο, σε εξαμηνιαία βάση, της τελευταίας πενταετίας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ επιταχύνθηκε απορροφώντας περίπου 14 εκατ. ευρώ, έναντι 9,5 εκατ. ευρώ πέρυσι κατά την ίδια περίοδο. Οπως ανέφεραν οι επικεφαλής της εισηγμένης κατά τη χθεσινή παρουσίαση, η σημαντική αύξηση των τιμών υλικών έχει επιφέρει καθυστερήσεις σε κάποια έργα, ενώ οι ανάδοχοι των έργων έχουν υποβάλει αιτήματα αναπροσαρμογής των τιμών και χορήγησης πριμ.

Ορισμένα από τα έργα που ανέλαβε το α΄ εξάμηνο η ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνουν την κατασκευή δικτύων ακαθάρτων του Δήμου Μαραθώνα ύψους 56 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ) και του υπολειπόμενου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην Παιανία (25 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή